Kako je iskomercijaliziran dan svetog Valentina, mučenika i zaštitnika zaljubljenih?

Danas, 14. veljače slavimo svetog Valentina, rimskog biskupa i mučenika iz III. stoljeća, zaštitnika zaljubljenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O njemu nema mnogo povijesnih podataka, a ipak je omiljeni svetac u Božjem narodu. Bio je liječnik, svećenik i vjerojatno biskup u Rimu, glasovit po svojoj mudrosti i uzornom životu. Uživao je velik ugled i kod pogana i kod kršćana, a pripisuju mu se mnoga čudesna ozdravljenja. Posebno se isticao pohađanjem mučenika u zatvoru i vjenčavanjem kršćanskih parova.

Car Klaudije II. Gotski htio ga je osobno upoznati. Valentin je slutio što bi mu se nakon susreta s carem moglo dogoditi pa se zato molitvom spremio za mučeničku smrt. Na pitanje jednog suca što misli o rimskim bogovima, odgovorio je da su oni demoni. Cijela skupština skočila je na noge i tražila njegovu smrt. Car se prestrašio pobune i Valentina predao gradskom prefektu. U zatvoru je Valentin obratio tamničara jer je vratio vid njegovoj kćeri, u koju se po nekim legendama i zaljubio. Prefekt je Valentina dao išibati i kamenovati, a zatim naredio da mu odrube glavu.

Dogodilo se to 269. na Flaminijskoj cesti, sjeverno od Rima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je iskomercijalizirano Valentinovo?

Ne može se pouzdano dokazati točan datum nastanka Valentinova u ovom današnjem opće prihvaćenom obliku darivanja zaljubljenih.

U Velikoj Britaniji se još od 15. stoljeća pouzdano, a možda i ranije obilježava Dan zaljubljenih, a poseban dokaz je pismo i pjesma orleanskog vojvode Karla iz tamnice londonskog Towera o cvrkutu ptica, svetom Valentinu i ljubavi prema supruzi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ti običaji se šire u Francusku, Njemačku i drugdje, tako da su na dan svetog Valentina diljem Europe djevojke uzbuđeno pjevale pjesmice, dijelile jabuke, a u Danskoj slale anonimne ljubavne čestitke od prešanog cvijeća. To su ujedno i počeci valentinovskih čestitki, a koje je prva počela komercijalno izrađivati, a tko bi drugi, jedna Amerikanka imenom Esther Howiland. Bilo je to sredinom 19 stoljeća. Iako je u početku bilo otpora od strane konzervativaca, poduzetna dama se uskoro obogatila i tako otvorila put komercijalnom Valentinovu koje je osobito uzelo maha u prvoj polovini 20 stoljeća poznatijem i kao ‘zlatno doba čestitki’. Neke od njih su vrijedile i pravo bogatstvo jer su ih izradili majstori secesije kao Alfons Mucha.

Na taj dan uobičajeno se u svijetu kupuju darovi onima koje se voli, a tako je i u Hrvatskoj nakon 90-ih.

Hrvatski običaji za Valentinovo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U novije vrijeme se Valentinovo, nažalost, počinje slaviti nakon obaveznog šopinga, osobito zbog toga jer su krajevi sjeverne Hrvatske i Slovenije imali prekrasne običaje vezane za taj dan, kao npr. u Hrvatskom Zagorju kada su roditelji nagovarali djecu da u grmljima oko ‘hiže nađeju raspevane ptičeke’. Također su se pekla peciva u obliku ptica koja su se darivala, a u Međimurju se govorilo da se ‘ftičeki ženiju’. Tim povodom bi se organizirali mali rituali igara odraslih sa djecom, tako da bi taj dan bio proveden u igri i radosti.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.