Site icon narod.hr

Kardinal Amato: Stepinac će biti proglašen svetim do kraja 2015. godine

Kardinal Angelo Amato u ekskluzivnom intervjuu za Dnevnik Nove TV otkrio je kako će blaženi Alojzije Stepinac najvjerojatnije biti proglašen svetim do kraja sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnička komisija dala je svoju potvrdu o čudesnom izlječenju. ‘Liječnici moraju utvrditi može li ovaj čin biti znanstveno objašnjen i u kojoj mjeri, ali većina ih je rekla da se to još ne može znanstveno dokazati’, rekao je kardinal Angelo Amato, pročelnik kongregacije za Kauze svetih, u ekskluzivnom razgovoru s Ivanom Petrović za Dnevnik Nove TV.

Dodao je i kako će 3. lipnja svoje mišljenje dati teolozi, potom kardinali, biskupi, pa papa: ‘Nakon što Sveti Otac potpiše dekret, za kanonizaciju se okuplja konzistorij kardinala. Konzistoriju nazoče kardinali koji se u tom trenu nalaze u Rimu i tada papa objavljuje mogući datum. Budući da vi želite čuti konkretan datum, pretpostavljam da će se do kraja 2015. godine najvjerojatnije dogoditi Stepinčeva kanonizacija’.

Kardinal Amato otkrio je i kako Papa Franjo vrlo dobro poznaje lik i djelo Alojzija Stepinca. ‘U mlađim danima Sveti je Otac pratio jako teška i mučna ispitivanja, čak i okrutna, kojima je Stepinac bio podvrgnut tijekom zatočeništva u Krašiću. Oni su iz Argentine pratili ta ispitivanja, molili su se za njega i bili su zapanjeni njegovom snagom’, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima Alojzije Stepinac bio je primjer kršćanske i ljudske snage. ‘Sa Stepincem povezujemo dvije velike stvarnosti – jedna je golema ljubav prema njegovoj domovini Hrvatskoj; jako je volio svoju zemlju, htio je biti dosljedan Hrvat. A druga stvarnost, druga važna dimenzija je njegova snaga tijekom mučeništva’, naglasio je kardinal Amato.

Papa Ivan Pavao Drugi često je naglašavao kako su kanonizacije i beatifikacije isključivo unutarnja pitanja katoličke Crkve, iako na te procese nerijetko pritiske pokušavaju izvršiti razni lobiji.

‘Istina je da su beatifikacija i kanonizacija crkveni događaji. No također je istina da je Crkva prisutna u cijelom svijetu pa se ove proslave odražavaju i na društvo u cjelini. I naravno, u društvu uvijek postoje problemi, pozitivne i negativne strane, međutim, to ne utječe na proces’, objasnio je kardinal Amato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version