Kardinal Bozanić još je 2012. u Božićnoj propovijedi upozoravao na rodnu ideologiju

Foto: Fah

U jeku agresivne kampanje za ratifikaciju Istanbulske konvencije u Hrvatskoj, u izjavama istaknutih dužnosnika mogla se čuti čak i izjava da je Istanbulska konvencija zapravo izraz kršćanskog svjetonazora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Dr. Željka Markić: Andrej kao Henrik VIII. – protumačio narodu i Crkvi da je Istanbulska “duboko kršćanska”

O službenim priopćenjima i izjavama Crkve i biskupa o Istanbulskoj konvenciji već smo mnogo pisali, a u nastavku posjećamo na propovijed zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Josipa Bozanića upućenu vjernicima prije više od 5 godina, na Božić 2012.

Dio kardinalove propovijedi prenosim u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Papa Benedikt ističe da se radi o napadu na istinski oblik obitelji kojemu smo danas izloženi pod nazivom gender“

„Kao kršćani, svjesni smo da se danas u nekim sredinama promiče ideologija koja zahvaća šire od naše Domovine. Zato nam je drago da svoje stavove možemo ojačati stavovima pape Benedikta XVI. koji je prije četiri dana (21. prosinca 2012.), povodom čestitanja i predbožićnoga susreta s Rimskom kurijom, naglasio važnost obitelji i prijetnju njezinim temeljima.

Papa je istaknuo: »Kada je posrijedi obitelji ne radi se samo o nekome društvenome obliku, nego o pitanju samoga čovjeka – o pitanju što je čovjek i što treba učiniti da bi se bilo ljudima na pravi način… Samo u sebedarju čovjek dosiže sebe, i samo otvarajući se drugomu, drugima, djeci, obitelji, samo ako se dopusti oblikovati u trpljenju, otkriva širinu biti ljudske osobe. Odbijanjem te povezanosti nestaju i temeljni likovi ljudskoga postojanja: otac, majka, dijete«.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodeći francuskoga Velikoga rabina Gillesa Bernheima, Sveti Otac je upozorio da se radi o napadu na istinski oblik obitelji kojemu smo danas izloženi pod nazivom gender, kao nove filozofije spolnosti. Ta rodna ideologija svodi se na to da, kako kaže Papa, »spol nije više izvorna datost naravi koju čovjek treba osobno ispuniti smislom, nego društvena uloga, o kojoj se samostalno odlučuje… Očita je duboka pogrešnost te teorije i antropološke revolucije koja se u njoj nalazi. Čovjek osporava istinu da ima narav određenu svojom tjelesnošću koja obilježuje ljudsko biće. Niječe vlastitu narav i odlučuje da mu ona nije dana kao datost, nego da ju on sam stvara«. Tako papa Benedikt XVI.

„Papin vapaj sličan je vapaju našeg blaženog Alojzija Stepinca, u vrijeme totalitarizama koji su gazili sliku čovjeka, a sebe predstavljali kao božanstva.“

Razvidno je da je to u dubokoj suprotnosti s kršćanskom antropologijom koja se temelji na objavljenoj istini da je Bog stvorio čovjeka kao muško i žensko. Ta je dvojnost sržna za ljudsko biće. Ako te dvojnosti muškoga i ženskoga nema, nego je dana na izbor, tada nema ni obitelji kao naravne datosti. I više od toga: djeca gube svoje mjesto, dostojanstvo i prava, te od subjekta prava postaju objektom prava. Zbog toga smo i u nas nedavno slušali o tome da netko ima pravo na dijete, a manje da dijete ima svoja prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dnu se nalazi stvarna pobuna protiv Stvoritelja, protiv Boga. Papa dodaje: »U borbi za obitelj u igri je sam čovjek. I postaje očitim da tamo gdje se niječe Bog, rastače se i dostojanstvo čovjeka. Tko brani Boga, brani čovjeka«. Braćo i sestre u vjeri, snažan je to Papin vapaj koji je upućen našoj civilizaciji; vapaj sličan onima rimskih papa i našeg blaženog Alojzija Stepinca, u vrijeme totalitarizama koji su gazili sliku čovjeka, a sebe predstavljali kao božanstva.

Ta »nova filozofija« za koju Sveti Otac govori da promiče »antropološku revoluciju« stubokom se protivi velikim monoteističkim religijama, kojih su pripadnici građani Hrvatske više od 90%, a sigurni smo da i mnogi ljudi drugih svjetonazora o tome imaju slično mišljenje. Potrebno je odgajati osjetljivost savjesti, ako ne želimo dopustiti kobne posljedice. Oslonimo se na Boga i zamolimo da nam učvrsti vjeru, jer sve je više jasno da u današnjem društvu nije lako biti kršćanin, katolik, vjernik.“

> Što hrvatski biskupi kažu o ratifikaciji Istanbulske konvencije?

> Biskup Košić: Istanbulska konvencija podvaljuje zabludu rodne ideologije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelu božićnu homiliju iz 2012. pročitajte u nastavku:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [232.34 KB]

> (VIDEO) Predsjednik HBK: ‘Protivimo se Istanbulskoj konvenciji dokle god je u njoj rodna ideologija’

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.