Kardinal Bozanić na simpoziju ‘Fratelli tutti’: ‘Papa Franjo otvara nove putove dijaloga’

Zagreb, 23.09.2021 - Održan je simpozij "Fratelli tutti. Poziv na socijalno prijateljstvo i sveopće bratstvo" u organizaciji Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije. Na fotografiji Josip Bozanić. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je pozdravni govor na početku simpozija o enciklici Svetog Oca Franje „Fratelli tutti. Poziv na socijalno prijateljstvo i sveopće bratstvo“ u četvrtak 23. rujna 2021. u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu, prenosi Zagrebačka nadbiskupija.

Kardinal je na početku pozdravio sve nazočne sudionike simpozija, a osobite pozdrave uputio je apostolskom nunciju u Republici Hrvatskoj mons. Giorgiju Lingui, đakovačko-osječkom nadbiskupu mons. Đuri Hraniću, biskupu bjelovarsko-križevačkom mons. Vjekoslavu Huzjaku, rektoru Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu, rektoru Hrvatskog katoličkog sveučilišta Željku Tanjiću i pročelniku Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve mons. Stjepanu Balobanu.

„Enciklikom iz 2020. papa Franjo otvara nove putove dijaloga, promičući bratstvo i socijalno prijateljstvo. Papa u njoj progovara o univerzalnoj dimenziji bratske ljubavi i njezinoj otvorenosti svima, rekao je u pozdravu kardinal Bozanić, pozvavši da ovaj simpozij koji otvara nove vidike i novu epohu bude poticaj i poziv na dijalog sa svim ljudima dobre volje i da po želji i nakani pape Franje taj san ne ostane samo na riječima.“

„Papa Franjo godine 2013. u apostolskoj pobudnici Radost evanđelja Evangelii gaudium darovao je Crkvi put žurnog usmjerenja za evangelizaciju kršćanskog života, a dvije godine kasnije 2015. Sveti se Otac socijalnom enciklikom Laudato si obraća svim ljudima da bi nas podsjetio na našu odgovornost i brigu za zajednički dom. Enciklikom pak Fratelli tutti iz 2020. godine papa Franjo otvara nove putove dijaloga promičući bratstvo i socijalno prijateljstvo.

„Papa Franjo je svoju želju i nakanu ovako složio: Ljubi ovu socijalnu encikliku kao svoj skroman doprinos daljnjem promišljanju u nadi da ćemo se, suočeni s današnjim pokušajima odbacivanja i ignoriranja drugih, pokazati sposobnima odgovoriti novim snom o bratstvu i društvenom prijateljstvu koje neće ostati samo na riječima.”

Na samom kraju govora potaknuo je sve okupljene da im enciklika Fratelli tutti otvora nove vidike i bude poticaj i poziv na dijalog sa svim ljudima dobre volje. Nadodao je kako i on, kao i papa Franjo želi taj san ne ostane samo na riječi.

Pozdravnu riječ uputili su i mons. Giorgio Lungua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, mons. Želimir Puljić, predsjednik HBK i mons. Đuro Hranić, predsjednik Upravnog vijeća Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK.

Uslijedila je uvodna riječ pročelnika Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve mons. Stjepana Balobana nakon koje se nastavio program simpozija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/ Zagrebačka nadbiskupija