Kardinal Bozanić predvodio misu u Betlehemu: Čovjek se najviše približuje sebi kad se približi Bogu

“Mi se sada nalazimo u Betlehemu. Ono što se dogodilo prije nešto više od dvije tisuće godina, što je promijenilo tijek čovječanstva zbilo se ovdje. Toliki su ovamo dolazili! Ovdje je boravio i naš zemljak sveti Jeronim. Dolazili su i tražili! Tako su i pastiri ugledali veliko svjetlo, slava ih je Božja obasjala. Svjetlo je ono koje dovodi do Betlehema. Svjetlo zvijezda je dovelo mudrace do Betlehema. Svjetlo vjere je i nas dovelo na ovo hodočašće i idući za tim svjetlom došli smo ovamo”, kazao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u subotu 9. siječnja u bazilici Rođenja u Betlehemu, predvodeći misno slavlje za hrvatske hodočasnike koji su tog dana nakon dvodnevnog boravka u Jeruzalemu došli posjetiti sveta mjesta u judejskom gradu gdje se rodio Isus Krist, navodi IKA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći na temelju evanđeoskoga izvještaja o rođenju Isusovu i stavljajući ga u kontekst velikoga Božjeg djela spasenja, kardinal Bozanić istaknuo je da je to bio početak Božji i čovjekov te da je Bog upravo izabrao poniznost i jednostavnost jer da su ljudi trebali organizirati rođenje sina Božjega na zemlji bilo bi to veoma drugačije. Govoreći nadalje o povezanosti Boga koji se spustio u ljudsku svakidašnjost sa životom ljudi, kardinal Bozanić ukazao je na činjenicu da onaj čovjek koji se boji Boga, tko bježi od Boga, tko se boji Božjeg zahvata taj ne šteti Bogu, jer se Bogu ne može naštetiti, nego taj radi protiv čovjeka s kojim zajedno živi. Onaj koji Boga štuje, koji se Bogu iskreno raduje taj ne može biti protiv čovjeka, kazao je kardinal, istaknuvši da se čovjek se najviše i istinski približuje sebi kad se približi Bogu.

Sudionici hodočašća prosvjetnih djelatnika u organizaciji Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije s posebnim su oduševljenjem pjevali hrvatske božićne pjesme, za koje mnogi kažu da su prepjevano evanđelje, te su i na taj način ponovno doživjeli proslavu Božića u rodnom mjestu Isusa Krista, mjestu dokaza beskrajne Božje ljubavi prema čovjeku.

U Betlehemu se hodočasnici istinski približuju Bogu već od samog načina ulaska u baziliku Rođenja, čiji je nekadašnji veliki ulaz zazidan te je danas kroz njega moguće ući jedino sagnute glave u polustojećem stavu. Silazak u špilju rođenja, doticanje zvijezde koja označava mjesto gdje se rodio Isus Krist, kao i dolazak na mjesto gdje je Isus bio postavljen u jasle, su mjesta koja je utjelovljeni Bog prvi dotaknuo te ona daju svakom vjerniku toplinu vjere i poticaj da po vjeri u Isusa Krista gradi svoj život na tom temelju bogoljublja i čovjekoljublja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.