Kardinal Bozanić sudjelovao na audijenciji s papom Franjom: ‘Odgoj je već dugo vremena u krizi’

Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Na završetku plenarnog zasjedanja Kongregacije za katolički odgoj, u četvrtak 20. veljače 2020. godine u Vatikanu, članove Kongregacije među kojima je i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je u audijenciju papa Franjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom govoru članovima Kongregacije papa Franjo naglasio je da odgoj treba biti snažno usmjeren ka izgradnji mira i sposoban da u središtu svog djelovanja stavi uvijek čovjeka u njegovoj cjelovitosti kako bi se zaustavila kultura odbacivanja, a pospješila kultura uključivanja, te stvorila istinski ljudska zajednica.

Papa Franjo istaknuo je da je odgoj dinamičan proces koji ima za cilj dovesti osobu do svjetla.

„To je nadasve poseban proces čije ga karakteristike čine procesom rasta usmjerenim cjelovitom razvoju osobe u njezinoj individualnoj i socijalnoj dimenziji“, rekao je Sveti Otac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o odgojnoj metodi papa Franjo je rekao da odgajanje podrazumijeva timski rad te ono nije nikad djelo jedne osobe ili institucije.

„Upravo je ta timska dimenzija odgoja već dugo vremena u krizi“, rekao je papa Franjo.

Kako bi se postigli odgojni ciljevi, zaključio je Sveti Otac, potrebna je hrabrost. „Hrabrost da se ulože najbolja sredstva i snage. Hrabrost formirati osobe koje su spremne staviti se u službu zajednice. Hrabrost dobro platiti odgajatelje“, rekao je papa Franjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasjedanje Kongregacije za katolički odgoj počelo je u ponedjeljak 17. veljače, a u radu sjednica svojim je interventima sudjelovao i kardinal Bozanić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.