Karlovac: U sanaciji zvonika crkve Presvetog Trojstva pronađen svitak iz 1794.

Foto: Facebook

Zbog dotrajalosti i oštećenja nastalih u potresu s vrha zvonika franjevačke crkve Svetog Trojstva u Karlovcu u utorak 2. ožujka skinut je metalni križ s jabukom visok je oko 3,5 metara, a širok 2,8 metara.

Prilikom skidanja križa koji se u potresu odvojio od zvonika crkve Presvetog Trojstva u Karlovcu pronađen je zapečaćeni svitak papira u staklenoj sondi iz 1794. godine.

Skidanje križa obavljeno je uz pomoć dizalica nosivosti 60 i 180 tona, a akcijom je koordinirao zapovjednik karlovačke Javne vatrogasne postrojbe Miroslav Rade.

Gvardijan karlovačkog samostana fra Krunoslav Albert je na Trgu bana Josipa Jelačića pored crkve, ispod pila Blažene Djevice Marije, prije početka skidanja križa uputio prigodnu riječ i predmolio molitvu za uspjeh radova.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Rekao je da se ranjenost Svetog Trojstva ne tiče samo kamena „nego ponajprije našega duha. Ova crkva sa svojim zvonikom je stvarnost koja obuhvaća mnogo više od vjerničke zajednice i mnogo dublje od naše sadašnjosti.“

„Da bi oštećenost na našoj crkvi, zvoniku i franjevačkom samostanu bila zacijeljena potrebni su ljudi, njihovo znanje, spremnost i odvažnost“, rekao je fra Krunoslav, dodavši da oni, osim darovanih im sposobnosti, posljednjih dana očituju prije svega ljubav, prenosi IKA.

Istaknuo je da su crkva i zvonik „znak Kristove uskrsne pobjede nad grijehom i smrću“. O. Albert na kraju je pozvao na zahvalu Isusu za njegovu prisutnost i prisutnost znaka križa u srcima ljudi. Uslijedila je molitva nakon koje su vatrogasci pomoću 60 tonske dizalice nosivosti 180 tona izveli same radove. Na zvonik će biti postavljen privremeni križ, dok se originalni ne obnovi i vrati.

Pritom je podno jabuke križa pronađen svitak iz 1794. godine.

Samostanski i župni vikar fra Mate Bašić na župnoj Facebook stranici objavio je kratak pregled povijesti zvonika župne crkve:

„Još 14. srpnja 1792. Josip Stiller započeo je radove na zvoniku. Zvonik se tada podizao za 10 metara i radila se nova kupola, križ i jabuka. Toranj je završen 31. ožujka 1794. Nakon toga je 9. srpnja 1794. majstor Georg Horweld postavio bakrenu jabuku i željezni križ. Prema originalnom zapisu iz samostanske kronike, nakon što se križ postavio, zaorio se Karlovcem Te Deum – Tebe Boga hvalimo. Zvonik je potpuno završen u srpnju 1795. kada je kupola prekrita bakrenim pločama, koje su ukrašene pločicama pozlaćenim u vatri. Godine 1859. je kupola prekrivena novim bakrom, a jabuka i križ su pozlaćeni i postavljen je gromobran. Sada 2021. godine, 2. ožujka taj križ i jabuka, zbog svih mogućih oštećenja i dotrajalosti treba skinuti. Potresi su tu učinili svoje, zub vremena svoje, a na nama je učiniti svoje i sve obnoviti, rekonstruirati i u baštinu ostaviti generacijama poslije nas. Nepunih 227 godina taj križ je bio simbol i ponos grada Karlovca, znak Krista u ovome gradu.“

Konzervatori ističu da su se takvi svitci za buduća opkoljena ostavljali u crkvama te da su očekivali da bude u jabuci ispod križa, no možda je ispao u postolje. Pohranjen je u franjevačkom samostanu i bit će otvoren naknadno.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr