Koncert povodom 150 godina dolaska trapističkog reda u Banja Luku

Foto: HKD Napredak

U petak 21. lipnja s početkom u 19 i 30h u Trapističkoj crkvi u Banja Luci održat će koncert sopranistica Vedrana Šimić, tenor Mario Filipović i orguljaš Edmund Andler-Borić.

Koncert se održava povodom proslave 150 godina od dolaska trapista i utemeljenja samostana tj. Trapističke opatije Marija Zvijezda. Trapistička opatija Marija Zvijezda ( MariaStern) najveći je rimokatolički kompleks koji je ikad nastao na tlu Bosne i Hercegovine. Sama crkva spada među najveće crkve u Bosni s fantastičnim umjetničkim inventarom i orguljama.

Opatija Marija Zvijezda bila je pravi pokretač života, gospodarstva, kulture, umjetnosti, književnosti, glazbe u tom dijelu Bosne i Europe. Na žalost 2. Svjetski rat učinio je svoje, a posljednji ju je doslovno ugasio. Koncert je u organizaciji Banjalučke biskupije, ali pod pokroviteljstvom i uz financijsku pomoć HKD Napredka iz Sarajeva i podružnice Banja Luka. Pokušaj je to, doduše, simboličan očuvati trag hrvatske i katoličke kulture u Banja Luci gradu s velikim brojem impozantnih katoličkih crkava i samostana.

Na programu su skladbe: Puccinija, Mascagnija, Bizeta, Webbera, Verdija, hrvatskih anonimnih franjevačkih skladatelja, itd… Hrvatskoj opernoj publici jako dobro znana sopranistica Vedrana Šimić iznimno je aktivna kao koncertna glazbenica u BiH, Hrvatskoj i vani, te kao vrstan pjevački pedagog.

Mario Filipović mladi je tenor koji često nastupa kao komorni glazbenik i solist. Edmund Andler-Borić jedan je od naših najaktivnijih koncertnih orguljaša. Osim što je umjetnički voditelj Festivala Orgulje Zagrebačke katedrale, jako često koncertira po Hrvatskoj, Europi, Rusiji, Ukrajini, Bliskom Istoku, itd…

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr