Korčula: Makarunadu u Žrnovu turisti pratili sa zanimanjem

Foto: Thinkstock

Žrnovska makarunada, 12. manifestacija spremanja tog čuvenog kulinarskog specijaliteta, održana je u nedjelju navečer u Žrnovu na otoku Korčuli, a imala je i humanitrani karakter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pedesetak domaćica u pet skupina na dugim je stolovima spremilo više od tisuću porcija tog specijaliteta za što je utrošeno 150 kilograma brašna ručno oblikovanoga na poseban način – brašnjavim dlanovima i drvenom iglom pretvorenoga u šupljikavu tjesteninu.

Sve su sa zanimanjem pratili i turisti, koji su uz savjete domaćica, kroz radionicu “Učini sam pijat žrnovskih makaruni” na dasci mijesili tijesto, da bi se nakon kuhanja i sami osladili vlastitim proizvodom.

Za to vrijeme muškarci su pazili na osam velikih kotlova u kojima se kuhao ‘šug’ od 150 kilograma junećega mesa i 25 kilograma rajčice i domaće kapule (luka) te raznih dodataka žrnovskih domaćica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni su posjetitelji kušali makarune i uz njih poznata korčulanska vina, a večer je upotpunjena glazbeno folklornim programom i zabavom.

Svima koji su pomogli da manifestacija uspije, zahvalila je predsjednica udruge Žrnovski makaruni Fani Duhović, ističući kako će prikupljena sredstva biti korištena u humanitarne svrhe. Uz to, članice Lige protiv raka na posebnom su štandu spremale prikle i pogačice.

Žrnovsku makarunadu organizirali su udruga Žrnovski makaruni, mjesni odbori Žrnovo i Postrana te ugostiteljski obrt Žrnovski dvori, uz pokroviteljstvo Grada Korčule i Turističke zajednice Korčula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.