Kotor proslavio Svetog Tripuna

Središnja svečanost Svetog Tripuna, zaštinika Kotora i Kotorske biskupije, održana je danas tradicionalnim nastupom Bokeljske mornarice ispred bazilike Katedrale Svetog Tripuna, kada je viceadmiralu Bokeljske mornarice, viceadmiralu Iliji Radoviću predan raport uz pozdravni plotun, nakon čega je Mornarica odigrala Bokeljsko kolo u čast zaštitnika Grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečanu pontifikalnu svetu misu služio je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup i mitropolita vrhbosanski. Nakon svečane svete mise uslijedila je procesija ulicama kotorskog Starog grada, u kojoj su po višestoljetnoj tradiciji mornari Bokeljske mornarice i svećenici nosili relikvije Svetog Tripuna.

U procesiji je sudjelovalo mnoštvo vjernika, redovnica, redovnika, brojnih hodočasnika, građana Kotora i Boke kotorske, koji su došli odati počast Svetom Tripunu zaštitniku grada Kotora i biskupije.

Odlukom biskupskog ordinarijata, od 2000. godine vanjska proslava – procesija Svetog Tripuna održava se prve nedjelje nakon 3. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Tripun je zaštinika Kotora i Kotorske biskupije od 809.godine.

U Kotoru je pokrenuta inicijativa da dan Savetog Tripuna 3.veljače bude Dan grada, kako bi se ova svečanost podignula na veću razinu, zajedno s 21. studenim kada se slavi Dan općine Kotor.

U okviru Tripundanskih svečanosti sinoć je u Hotelu “Splendid” u Bečićima Hrvatsko građansko društvo Crne Gore organiziralo trdicionalnu Tripundansku večer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tripundanske svečanosti završavaju se u nedjelju 16. veljače u 12 sati, spuštanjem zastave sveca s Katedrale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.