Kotorska biskupija obilježava 850 godina posvete katedrale svetog Tripuna

Foto: fah

Kotorska biskupija krajem ovog tjedna obilježava 850 godina posvete katedrale svetog Tripuna, najvažniji spomenik srednjovjekovnog Kotora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečana proslava započet će u petak 16. rujna, kada će se u katedrali održati prigodna akademija, a u subotu će biti središnje euharistijsko slavlje koje će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Prethodno će se pred katedralom zaigrati “kolo svetog Tripuna” koje tradicionalno izvodi Bokeljska mornarica.

Kotorska katedrala svetog Tripuna svojom drevnošću i pokretnim umjetničkim fondom kojega čine predmeti nastali u vremenskom rasponu od IV. do XX. stoljeća predstavlja najvažniji i najviše istraživani spomenik sakralne arhitekture na tlu današnje Crne Gore.

Dan njezine posvete, 19. lipnja 1166., zapravo je i dan završetka njene izgradnje koja je započela 1124. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“O toj posveti imamo i primarni izvor u prigodnoj diplomi na pergameni koju je sastavio kotorski biskup Maio, koji je bio glavni posvetitelj. Original ovog dokumenta danas se čuva u arhivu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, pod signaturom D-I-2”, rekao je generalni vikar Kotorske biskupije don Anton Belan.

Dokument je pisan latinskim jezikom, karolinškom goticom. Osim ovog ključnog dokumenta za datiranje kotorske katedrale, sačuvan i obrednik po kojemu je katedrala posvećena.

“On se danas čuva u Sankt Petersburgu, a datiran je s 1090. godinom te je pripadao kotorskom biskupu Grimoaldu. Na njega je 1983. godine pažnju znanstvene javnosti skrenuo kanadski znanstvenik Richard Francis Gyug (The Lectionary and Pontifical of Kotor)”, kazao je za Hinu don Anton Belan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.