Krešimir Čeko: ‘Organiziramo noćni hod do Vukovara, želja nam je da nam se pridruže mladi’

Marijanski zavjet za Domovinu organizirat će 18. studenog noćni hod do Vukovara, čuvenim “kukuruznim putem” koji je dugo vremena bio jedina veza Vukovara sa svijetom, i kojim se dolazilo u Vukovar i, pred pad, iz njega izlazilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamolili smo Krešimira Čeku, maloljetnog hrvatskog branitelja i jednog od organizatora Marijanskog zavjeta za Domovinu, da nam pobliže ispriča o tome.

“Noćni hod kukuruznim putem će završiti kod bolnice u Vukovaru, a odatle će potom krenuti kolona sjećanja”, kaže nam Čeko. “Za one koji dolaze iz Zagreba polazak je autobusima u 9 sati ujutro”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Zvon za Vukovar’ – prekrasna inicijativa vukovarskih franjevaca povodom obilježavanja Dana sjećanja

Planira se obići Tovarnik, Lovas, i masovnu grobnicu na Ovčari. Put kreće od Vinkovaca, ide kroz Cerić, Nuštar i Bogdanovce, a ukupno će se prehodati 23 kilometra, za što je potrebno pet do šest sati ne računajući stajanja.

U Subotu u 19 sati je s župnikom Tadijom Pranjićen dogovorena misa u crkvi Svetog Euzebija i Poliona u Vinkovcima, a okupljanje sudionika će biti oko 23:30. Potom se, točno u ponoć, kreće prema Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljen program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

“Uz nešto pauzi stat ćemo u Marincima, Nuštru i Bogdanovcima, kod masovne grobnice boraca koji su se iz Nuštra pokušali probiti za Vukovar”, kaže Čeko.

Želja im je da im se pridruže i mladi. S njima će biti i invalid koji je stradao upravo na kukuruznom putu, pri izvlačenju iz Vukovara, Marijan Almaš. “On želi svojom pričom odgojiti i naučiti mlade i prenijeti što je stvarno bilo, želi im prenijeti istinu, te oživjeti kukurzni put koji je zanemaren”, kaže Čeko. Jedino što su, kaže, postavljeni križevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjeća da se kukurznim putem nije izlazilo samo 18. studenog, tada je iz Vukovara izašla zadnja grupa. I, kaže, želi javno zahvaliti “Zengi” iz Nuštra, te “Moksi” “Hosu” “Zoranu” i “Becu” iz Bogdanovaca, i cijeloj Petoj gardijskoj.

Velimir Bujanec: ‘Jutarnji prikazuje Vukovarskog Srbina kao nedužnu žrtvu rata, a brat mu je odsjecao glave Hrvatima i osuđen je na 20 godina

Ako ste zaintersirani za prijavu, čitavo priopćenje organizatora prenosimo u cijelosti:

“Ove godine hodamo “Putem spasa” u noći sa 17. na 18.11. od Vinkovaca preko Cerića, Nuštra, Marinaca, Bogdanovaca pa kukuruznim putem sve do vukovarske bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda bude naporno noć probdjeti hodajući. Možda bude kiše,vjetra, blata, snijega. Al sigurno će to biti mala žrtva u odnosu na žrtvu koju su tih dana podnijeli Vukovarci.

Polazak iz Zagreba 17.11. u 9h. Obišli bi u subotu svetište u Ilači, Tovarnik, Lovas, Ovčaru. Večernja Sveta Misa u Vinkovcima u19h, polazak iz Vinkovaca u ponoć. Dolazak u Vukovar oko 7h.

Sudjelovanje u koloni sjećanja i Svetoj Misi. Polazak za Zagreb u popodnevnim satima, a dolazak u večernjim satima. Radi se o noćnom hodu koji dijelom prolazi kroz put spasa,”kukuruzni put”.

Potrebno je imati dobru obuću, odjeću odabrati prema vremenskim prilikama, obavezno ponijeti kabanicu i baterijsku svjetiljku. Hod se ne odgađa zbog vremenskih uvjeta.

Cijena prijevoza: 150 kn

Prijave na mobitel:
Krešo 091 54 74 601
Tomo 095 726 12 02
Mario 098 984 23 36

(prijaviti se čim prije zbog ograničenog broja mjesta).

Lijepi pozdrav i Božji blagoslov,
Krešo”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.