Križevci: Znanstveni skup ‘Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća u razdoblju komunizma’

Foto: Fah

U Križevcima se u subotu održava znanstveni skup “Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća u razdoblju komunizma” u organizaciji Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Glasa Koncila i Udruge za promicanje znamenitih Križevčana “Dr. Stjepan Kranjčić”.

Dvadesetak hrvatskih znanstvenika analizira i vrjednuje zanemarenu književnost kršćanskoga nadahnuća u tom razdoblju, nastojeći pridonijeti premošćivanju umjetno stvorenog prekida u hrvatskoj književnosti i kulturi, istaknuto je.

Tijekom prijepodnevnog rada o katoličkoj književnosti od 1945. do 1990. godine izlagao je Vladimir Lončarević, o problemima hrvatske duhovne poezije 80-ih godina 20. stoljeća Mario Grčević, a religiozno kazalište u Hrvatskoj od 1945. godine predstavila je Sanja Nikčević.

Temu „Slagatelji knjige njegove“ pripremili su Zrinka Jelaska i Nada Babić, biblijske motive pučkih pjesama otoka Paga obrazložila je Emina Dabo, a o prozi Stjepana Džalte govorio je Zdravko Gavran.

Jasna Šego pripremila je temu o religioznom i domoljubnom pjesništvu Vinka Nikolića, Andrea Slišković o književniku Ivanu Raosu, a rad Ivana Goluba predstavlja Mario Kolar. Književni rad pisca Josipa Cvrtile predstavlja Krešimir Čokolić. Cvrtila je poznati hrvatski dječji pisac koji je bio prisiljen u svibnju 1945. godine napustiti domovinu i otići u Argentinu gdje je umro 1966. godine.

Radovi i izlaganja 21 znanstvenika na skupu „Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća u razdoblju komunizma“ bit će objavljeni sljedeće godine u časopisu „Kroatologija“ Hrvatskih studija. su poduprijeli Grad Križevci i Županija Koprivničko-križevačka.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h