Kršćani, muslimani i Židovi svaki na svoj način vide Boga kao čovjekoljupca koji nas uči kako mu postati sličan u ljubavi i milosrđu

Okrugli stol „Međureligijski dijalog”, ujedno završni dio projekta „Upoznaj, moli, surađuj” održan je u utorak 10. ožujka u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Sudionici okruglog stola bili su povjerenik za ekumenizam i dijalog Sisačke biskupije vlč. Branimir Motočić, sisački imam Alem Crnkić i sisački paroh o. Veselin Ristić.
Na početku okupljene su pozdravile voditeljice projekta gđa Spomenka Jurić i gđa Natalija Grubor koje su zahvalile svima koji su omogućili njegovu provedbu: Sisačkoj biskupiji, Medžlisu islamske zajednice u Sisku, Srpskoj pravoslavnoj općini u Sisku te Ekumenskoj inicijativi žena iz Omiša koja je financijski podržala projekt. Tom prigodom najzaslužnijima su dodijeljene zahvalnice, a između ostalih za svoj dugogodišnji rad na području međureligijskog dijaloga zahvalnicu su dobili sisački župnik u miru preč. Alojzije Petranović, sisački paroh u miru protojerej stavrofor Petar Olujić i sisački imam u miru Fuad ef. Karaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudionici okruglog stola kroz svoja izlaganja osvrnuli su se na temelje i razloge ekumenske i dijaloške suradnje, kao i na protekli projekt.

Paroh o. Ristić: Naša ljubav prema Bogu mjeri se našom spremnošću da razumijemo, pomognemo i sami se žrtvujemo za drugoga

Tako je sisački paroh o. Ristić istaknuo kako ovakav projekt otvara srca ljudi jednih prema drugima, a sve kako bi upoznali i istinski prihvatili čovjeka onakvog kakav je stvoren od Boga, te kako ima za cilj oživljavanje i intenziviranje međureligijskog dijaloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Kršćani, muslimani i Židovi svaki na svoj način vide Boga kao čovjekoljubca koji nas uči kako mu postati sličan u ljubavi i milosrđu. To je još jedan razlog više zašto moramo biti svjesni da naše svjedočenje treba biti, koliko je god moguće, u bratskoj ljubavi i solidarnosti, bez obzira na razlike. Naša ljubav prema Bogu mjeri se našom spremnošću da razumijemo, pomognemo i sami se žrtvujemo za drugoga. Vršeći svoje vjerske dužnosti u više vjerskom okruženju, u obvezi smo da pokažemo još više osjetljivosti prema drugome. Ako želimo da drugi razumiju i poštuju nas mi moramo prvo biti spremni da poštujemo druge, da zagrlimo bližnjega i ako postoji neka nesuglasica da tražimo oproštaj i da oprostimo. Naš odnos prema ljudima drugih religija mora biti takav da gledamo na njih kao na Božja stvorenja“, rekao je o. Ristić.

Imam ef. Crnkić: kroz dijalog razabiremo nove mogućnosti, sabiremo razlike, otkrivano što drugi jesu za nas i što mi jesmo za drugoga

Sisački imam ef. Crnkić govoreći o dijalogu sa strane islama rekao je kako se u Kur’anu vodi neprekinut dijalog sa sljedbenicima Božje objave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Dijalog je osnovno svojstvo čovjeka kao bića kojeg je Uzvišeni obdario umijećem govora i razgovora… Danas je posebno važan dijalog između obitelji Ibrahimovih (Abrahamovih) religija. Kao duhovni prauzor, otac svih naroda koji vjeruju u jednog Boga, osoba Ibrahima (Abrahama) temelj je na kojem se može uspješno graditi svijest o potrebi dijaloga i pravilnog razumijevanja sličnosti ali i razlika među tim religijama. Sve nebeske objave raspolažu neponovljiv duhovnim, humanim i moralnim mogućnostima. Posebno mjesto u Islamu među nemuslimanima, u Kur’anu, zauzimaju Židovi i kršćani jer uz muslimane čine zajednicu baštinika Knjige, dakle baštine monoteizam i dijalog. Glavni elementi međuvjerskog dijaloga u Kur’anu sažeti su u nekoliko principa, civilizirana komunikacija, pluralitet uvjerenja, međusobno upoznavanje, život u miru, međusobno poštovanje, tolerancija i suradnja u dobročinstvu. Upravo svi ovi elementi naznačivanja dijaloga iz Kur’ana ostvareni i kroz ovaj naš međureligijski dijalog ‘Upoznaj, moli, surađuj’“, rekao je sisački imam, te na kraju zaključio kako kroz dijalog razabiremo nove mogućnosti, sabiremo razlike, otkrivano što drugi jesu za nas i što mi jesmo za drugoga, te je on potreba ne samo da bismo upoznali naše posebnosti i razlike nego i ono zajedničko, a sve kako bi se usmjerili prema istom cilju.

Vlč. Branimir Motočić: bitno da sve religije zajedno u svojoj različitosti teže harmoniji društva, a ne njegovoj uniformiranosti

Povjerenik za ekumenizam i dijalog vlč. Branimir Motočić progovorio je o potrebi dijaloga iz perspektive Katoličke Crkve, ističući kako je takav dijaloški projekt potreban i zbog toga kako bi današnjoj civilizaciji pokazao otvorenost i djelovanje vjernika u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Naša trenutna zapadna civilizacija, u kojoj živimo, više ne voli ‘velike priče’ i sustave. Kaže se da je prošlo vrijeme velikih ideja i identiteta kao što su nacionalni i religiozni, te da su mnoge ‘velike priče’ služile da ljude pošalju u neku vrstu sukoba i da drugim ljudima donesu zlo. A kada pogledamo današnju civilizaciju, ona iako priznaje čovjekovo vjerovanje zatvara ga u sferu intimnoga osjećaja, uvjerenja i intelektualnog sustava te je tendencija da vjera ostane zatvorena samo u intimu jedne osobe. Pogledajte civilizacijske posljedice toga u našem društvu. Kaže se da vjera nema što reći o odgoju djece, pogledu na brak, na život, zabranjuje se liječnicima priziv savjesti… Mi doista na ovaj način želimo pokazati da vjera čini odnos čovjeka i Boga u zajednici, ali kako vjera mijenja čovjeka mijenja i naš pogled na svijet. Ovaj je projekt prisutan i u medijima i s tom jednom svojom društvenom dimenzijom svjedoči na tome kako mi vjernici djelujemo u svijetu“, poručio je vlč. Motočić, te zaključio kako je bitno da sve religije zajedno u svojoj različitosti teže harmoniji društva, a ne njegovoj uniformiranosti.

Na kraju okupljenima se obratio i sisački biskup Vlado Košić. On je istaknuo kako su ekumenizam i dijalog procesi malih i polaganih koraka te kako je iznimno važno da u dijalogu svaka zajednica njeguje svoj identitet i različitost.

„Ovo upoznaj, moli zajedno i za druge i surađuj, ne sugerira da se svi ujedimo i kako nije bitno jesmo li katolici, pravoslavci, evangelici, Židovi ili muslimani. To je jako bitno. Mi trebamo njegovati svoju posebnost i razvijati je, a vjerujte ako u pravom smislu mi rastemo u svojoj vjeri biti ćemo bolji jedni drugima“, zaključio je na kraju biskup Košić.

„Upoznaj, moli, surađuj“, međureligijski je projekt Sisačke biskupije, Medžlisa islamske zajednice u Sisku i Srpske pravoslavne crkve u Sisku, a čiji je cilj bio kroz različite duhovne sadržaje oplemeniti i obogatiti obzorja međusobnog poznavanja, predstavljajući sličnosti i posebnosti, te promovirati trajne zajedničke vrijednosti s kojima se može doprinijeti kvalitetnijoj moralnoj obnovi društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su od rujna 2014. do ožujka 2015. godine održane radionice za djecu u sisačkim i glinskim osnovnim i srednjim školama, održano je studijsko putovanjem crkvama i molitvenim prostorima ove tri zajednice, a organiziran je međureligijski koncert na kojem su nastupili Hor manastira Kovilj iz Srbije, Selsebil – ženski zbor islamske zajednice iz Rijeke i Katedralni zbor Uzvišenja sv. Križa iz Siska.

Cijeli projekt novčano je poduprijela Ekumenska inicijativa žena iz Omiša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.