Legendardni jazz-trubač Arturo Sandoval 9. listopada u Lisinskom

Zagreb, 25.02.2013 - Dobitnik devet nagrada Grammy, legendarni jazz trubaè Arturo Sandoval na koncertu u Lisinskom 5. ožujka dobit æe i hrvatski Grammy - posebnu nagradu Porin - Special Merit Award. foto FaH/ Manny Iriarte/ ds

Kubanski jazz-trubač Arturo Sandoval, jedan od najbriljantnijih glazbenika današnjice, gostovat će 9. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Deset Grammyja, šest Billboarda i jedan Emmy samo su dio impresivne kolekcije nagrada koje su potvrda veličine legendarnog jazz trubača, pijanista i skladatelja Artura Sandovala koji će 9. listopada nastupiti u Lisinskom”, stoji u najavi.

Glazbeni genijalac čiji su dinamični nastupi oduševili milijune diljem svijeta, Arturo Sandoval vrsta je glazbenika koja se rađa samo jednom u generaciji, a kritika često navodi kako samo on može doseći note koje većina trubača jedva poznaje, zbog čega ga je legendarni Dizzy Gillespie proglasio vlastitim nasljednikom.

Njegova uspješna karijera započela je 1977. na rodnoj Kubi gdje su na njega veliki utjecaj ostavili jazz glazbenici poput Charlieja Parkera, Clifforda Browna i Dizzyja Gillespieja, koji mu je postao mentor i kolega. O njegovoj životnoj priči snimljen je film s Andyjem Garcijom u glavnoj ulozi, a bivši američki predsjednik Barack Obama dodijelio mu je predsjedničku medalju slobode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Rođen u siromaštvu Kube, riskirao je sve da podijeli svoj dar sa svijetom. Nekoliko desetljeća kasnije, zadivljujući trubač, pijanist i skladatelj, inspirirao je publiku u svakom kutku svijeta, probudivši novu generaciju fantastičnih izvođača. Jedan je od najboljih glazbenika u povijesti”, izjavio je tom prilikom Obama.

Jazz glazba veselila ga je od djetinjstva, a tijekom godina predanog rada u glazbi postao je svojevrstan zaštitnik jazz trube, ali isto tako priznati klasični umjetnik, pijanist i skladatelj.

Njegovi nastupi uživo su živahni i dinamični zbog čega često dobiva pozivnicu za najprestižnije događaje kao što je dodjela Oscara ili Grammyja. Prošle je godine objavio album “Ultimate Duets” u kojem sudjeluju najveće svjetske glazbene zvijezde, uključujući Stevieja Wondera, Pharrella Williamsa, Arianu Grande, Placida Dominga, Josha Grobana te mnogo drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Potvrda je to Sandovalova utjecaja na modernu glazbenu umjetnost dok je jednako tako uspješan i u klasičnoj glazbi. Zaradio je duboko poštovanje najprestižnijih dirigenata, orkestara i skladatelja, dok se posebno ističe njegova izvedba Koncerta za trubu Johna Williamsa kojeg je snimio s Londonskim simfonijskim orkestrom”, ističu organizatori. Filmska glazba mu također nije strana, njegove skladbe mogu se čuti u filmskim ostvarenjima redovito nominiranima za nagradu Oscar.

Dizzy Gillespie, Woddy Herman, Michael Legrand, Josh Groban, Tony Bennet, Franks Sinatra, Paul Anka, Rod Stewart i Alicia Keys samo su neki čije hitove krasi zvuk Sandovalove trube, a Tony Bennett i Patti LaBelle pozvali su ga da gostuje na njihovom velikom nastupu na Superbowlu. U Lisinskome će nastupiti uz Jazz orkestar HRT-a, kojim će ravnati maestro Miron Hauser.

“Sandovalova puhačka virtuoznost postala je standard, no svatko tko ga je vidio uz klavir, čuo improvizaciju balade, i uživao u bogatstvu njegove glazbe, shvaća da se radi o jednome od najbriljantnijih glazbenika našega vremena”, poručuju iz Lisinskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.