“Mala kavana” Carla Goldonija premijerno 28. studenog u Komediji

Foto: Fah

Premijerom komedije “Mala kavana” talijanskog komediografa Carla Goldonija u režiji Damira Lončara zagrebačko Gradsko kazalište Komedija u petak, 28. studenog, nastavlja sezonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se ističe u najavi, Lončar će ujedno igrati glavnu ulogu vlasnika male kavane u komediji jednog od najznačajnijih svjetskih komediografa o “malom svijetu u kojem vladaju sva pravila velikoga svijeta, gdje se znatiželja i zavist izmijenjuju sa slatkim ljubavnim dogodovštinama”.

“La bottega del caffe” (Kavana) intrigantna je i vesela komedija mentaliteta koja čarobnim kazališnim sredstvima pokazuje razne nezgodne aspekte ljudske prirode, stoji u najavi.

Hrvatskoj je publici poznata pod nazivom “Kafetarija” u režiji Tomislava Radića, koji ju je prije tridesetak godina postavio na Dubrovačkim ljetnim igrama, preselivši radnju komada iz Mletaka u Dubrovnik. Predstava je godinama bila hit Igara, plijenila je svojim šarmom, lakoćom i maestralnom izvedbom Izeta Hajdarhodžića u ulozi gospara Lukše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po prijevodu Frana Čale s talijanskoga jezika, tekst je za izvedbu u Zagrebu obradio i prilagodio Damir Lončar te ju postavlja pod nazivom “Mala kavana”.

Priča je preseljena u Zagreb u 1910. godinu, a u Lončarovoj je obradi gospar Lukša postao zagrebački gospon Genček, nepogrešivo uvijek u pravu u pogledu baš svega, “gost koji sve čuje i o svemu priča, pred kojim je najpametnije ništa ne govoriti”.

Lončar je u predstavi nastojao čim više sačuvati Goldonijevu konstrukciju teksta, “uz neophodna kraćenja koja nalaže percepcija današnjeg gledatelja”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Atmosfera te predstave gledatelja će odvesti u romantični stari Zagreb kakav je nekad bio, a likovi podsjetiti na one koje se viđa svaki dan. Ona nam donosi svijet kavane u vrijeme kad je ispijanje kave bila novost i ritual, svijet kockara, kartaša, ogovaranja i trača, žena koje traže odbjegle muževe, poštenih plesačica”, stoji u njegovoj izjavi.

Genčeka utjelovljuje Željko Duvnjak “koji šarmira svojim toplim humorom i komičarskom vještinom”. U ostalim su ulogama Davor Svedružić, Filip Juričić, Vanja Ćirić, Jasna Palić Picukarić, Nina Kaić Madić, Vid Balog, Robert Budak/Ivan Magud te Goran Malus.

Scenograf i oblikovatelj svjetla je Ivo Knezović, a kostimografkinja Danica Dedijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.