Site icon narod.hr

Maratonsko predavanje u MSU otvara izložbu “Umjetnik na odmoru”

Četverosatnim predavanjem slovenskog umjetnika Marka Pogačnika u NO galeriji zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti 2. rujna otvara se izložba “Umjetnik na odmoru”, u okviru koje će se nakon više od četrdeset godina, a prije Londona i Sao Paula, zagrebačkoj publici predstaviti serija slika Borisa Bućana kojima se poigrava s logotipima svjetskih brendova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba u MSU završetak je trećeg projekta Instituta za istraživanje avangarde i Kolekcije Marinko Sudac, koji na ‘radnom odmoru’ okuplja avangardne umjetnike. Projekt kojim se avangardna umjetnost prikazati u svakodnevici počeo je prije dva mjeseca u Poreču, a na njemu su sudjelovali Gergelj Urkom, umjetnik iz Londona, koji je sedamdesetih bio član neformalne grupe šestorice autora iz Beograda okupljenih oko Studentskog kulturnog centra, srpski umjetnici Era Milivojević i Dragomir Ugren, slovenski Andraž Šalamun, član grupe OHO, David Nez iz SAD-a, također svojedobno član te grupe, češki umjetnik Jiri Valoch, njemački performer Ulay te hrvatski umjetnici Sven Stilinović i Igor Grubić.

Tijekom projekta tradicionalno se održava jedna izložba, a ove godine je to bio ciklusa radova “Bucan Art” u porečkoj Villi Polesini kao uvod u puno veći opus Bućanovih radova koji će se na jesen 2015. predstaviti na izložbi pop arta “The World Goes Pop” u Tate Modernu u Londonu, koja donosi novo čitanje povijesti pop-arta, a potom i u Pinacoteci do Estado de Sao Paulo u Brazilu.

Na dan otvorenja izložbe u Zagrebu, slovenski umjetnik i osnivač grupe OHO, Marko Pogačnik održat će četverosatno predavanje o temi transformacija na području suvremene umjetnosti u posljednjih pedeset godina, s petnaestominutnim stankama nakon svakih 45 minuta. Njemački umjetnik Ulay izvest će performans “Grijanje zidova muzeja”, a nakon toga će se prikazati njegov film “There is a Criminal Touch to Art”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba “Umjetnik na odmoru” bit će otvorena do 7. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version