Marcello Mottadelli novi ravnatelj Opere HNK-a Zagreb

Foto: fah

Na sjednici Kazališnog vijeća Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u četvrtak su potvrđeni su pomoćnici intendantice Dubravke Vrgoč u novom mandatu, dosadašnji ravnatelji Drame i Baleta Ivica Buljan i Leonard Jakovina, dok je novim ravnateljem Opere imenovan Talijan Marcello Mottadelli, priopćeno je iz HNK-a Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mottadelli, koji je na tom mjestu zamijenio dosadašnjeg ravnatelja Nikšu Barezu, nije nepoznat zagrebačkoj publici, kojoj se predstavio dirigirajući u svibnju ove godine premijerom Puccinijeve opere “Turandot” u HNK-u Zagreb.

Diplomirao je orgulje i kompoziciju na Konzervatoriju Giuseppe Verdi u Milanu 1999. godine i odmah započeo profesionalnu karijeru kao šef dirigent Simfonijskog orkestra u Bernu i tamošnjem Stadtheateru, u kojem je ravnao mnogim opernim repertoarnim predstavama. Pripremao je opere i operete “Ivica i Marica” Humperdincka, “Cosi fan tutte” i “Čarobna frula” Mozarta, “Šišmiš” Straussa, “Trubadur” Verdija, “Prodavač ptica” Zellera, “Martha” Flotowa i dr.

Ubrzo je bio pozvan u Veliko kazalište u Minsku gdje je ravnao Verdijevim operama “Nabucco” i “Krabuljin ples”. Mottadelli je u Americi prvi put nastupio 2001. godine ravnajući Puccinijevom “Turandot” u Operi u Coloradu, a iste je godine prvi puta nastupao i u Južnoafričkoj Republici ravnajući Verdijevim “Rigolettom” i Mahlerovom Drugom simfonijom u Operi u Cape Townu. Iste godine gostovao je i u Njemačkoj ravnajući Bizetovom “Carmen”, Verdijevim “Rigolettom” i “Trubadurom”, u Bjelorusiji je nastavio suradnju sa zborom i orkestrom Boljšoj teatra u Minsku ravnajući Puccinijevom “Toscom”, dok je u Besani u Brianzi ravnao Verdijevom Messa da Requiem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2002. do 2008. godine surađivao je u Kraljevskoj danskoj operi, ravnao je Simfonijskom orkestrom iz Odensea i Aalborga, Simfonijskom orkestrom iz Aarhusa, Filharmonijskim orkestrom iz Bialystoka u Poljskoj, Orkestrom Teatra Coccia iz Novarre i Slovačkim radijskim simfonijskim orkestrom iz Bratislave. Nastupio je u Egiptu i Jordanu održavši Gala koncert sa Simfonijskim orkestrom iz Kaira te Placidom Domingom, Julijom Migenes i Danielom Barenboimom. Od 2008. do 2011. bio je šef -dirigent Simfonijskog orkestra u Kairu te natupio u Južnoj Koreji u Kulturnome centru Seongnam u Seoulu.

Ravnao je Verdijevim “Don Carlosom” u Kraljevskoj danskoj operi, Donizettijevim “Ljubavnim napitkom” i Puccinijevom “Manon Lescaut” u Danskoj nacionalnoj operi. U povodu dodjele Nobelove nagrade 2011. pozvan je ravnati prestižnim koncertom uz nastup tenora Josepha Calleja s Kraljevskom stockholmskom filharmonijom. Iste godine ravnao je Verdijevom “Aidom” u kairskoj Operi, simfonijskim koncertima u Teatro Carlo Felice u Genovi i Teatro Verdi u Trstu, “Traviatom” u Kraljevskoj operi u Kopenhagenu te imao zapažen nastup s Donizettijevom operom “Lucia di Lammermoor” na švedskome ljetnom opernom festivalu Opera på Skäret.

Godine 2013. ravnao je Puccinijevom “Madame Butterfly” u Teatru Massimo u Palermu, Puccinijevim “La Boheme” u Seoulu te ostvario nekoliko nastupa s Nürnberškim simfoničarima diljem Njemačke. Od rujna 2016. do prosinca 2017. bio je umjetnički i glazbeni ravnatelj Nacionalne opere u Bukureštu, gdje je pripremo premijerne izvedbe Rossinijeva “Seviljskog brijača”, Donizettijeve “Lucije di Lammermoor” s tenorom Ramonom Vargasom i Verdijev “Krabuljni ples”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem 2016. ravnao je Gala koncertom s Robertom Alagnom i Nellymiricioiu te pripremio Verdijevu “Traviatu” sa svjetski poznatom sopranisticom Sumi Jo. Početkom 2018. ravnao je Praškom filharmonijom uz nastup Roberta Alagne i Alexandre Kurzak u Kraljevskoj opernoj kući u Muscatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.