Marijanski zavjet za Domovinu: Od Drivenika do Krivog Puta i od Topuskog do Vojnića

Od Rijeke prema Driveniku, foto: Marijanski zavjet za Domovinu

Ovogodišnje peto zavjetno hodočašće – Marijanski zavjet za domovinu krenulo je 8. lipnja iz Osijeka, a završava 21. kolovoza u Dubrovniku. “Pridružite se i vi hodu na nekoj od navedenih lokacija”, poručuju iz Marijanskog zavjeta za domovinu.

U nastavku pročitajte kuda su hodali proteklih dana i kako su opisali svoj hod. Medijski pokrovitelj je Narod.hr.

Pratite hodočasnike preko društvenih mreža, web stranice i svakako molitvom.

Dana 11.7., na blagdan Sv. Benedikta, započeli smo hodočasnički dan misom u svetištu Goste Trsatske, koju je u 7h predvodio gvardijan franjevačkog samostana na Trsatu fra Bernard Barbarić. Nakon sv. mise i doručka, krenuli smo prema Driveniku. Dočekani smo na Krasici, gdje smo imali okrjepu, za koju zahvaljujemo župljanima. Nakon toga, došao nam je duhovnik dominikanac fra Ivan Dominik Iličić. Zajednički smo se pomolili u crkvi Gospe Karmelske. Nakon toga stali smo u Praputnjaku, gdje su nas dočekale časna sestra i zvonarka crkve sv. Josipa. Pripremili su nam okrjepu te smo se osvježili voćem, vodom i sokovima. Osim toga, upoznali smo g. Ratimira Gudelja, koji nam je pokazao muzej “Rati”, u kojem prezentira i čuva stvari i dokumente specifične za mjesto Praputnjak, te je s nama podijelio zanimljivosti o tome. U Driveniku su nas dočekali katolički skauti – Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije s g. Petrom Miloševićem, koji su nas ugostili u svom prostoru, te nam pripremili odličnu večeru, roštilj i kolače. Nakon večere i druženja, krenuli smo do stare gradine Drivenika, gdje smo zajednički molili krunicu za Domovinu.

11.07. Donja Martinska Ves- Petrinja (priključna ruta Pakrac Udibina)

General Roso pridružio se hodočasnicima u Petrinji. 15-ak hodočasnika hodalo je 6. dana priključne rute Pakrac – Udbina – 11. srpnja 2019. na ruti od Donje Martinske Vesi preko Siska do Petrinje. S njima su bila i 2 duhovnika, vlč. Ivica Šimunović, župnik iz Martinske Vesi i vlč. Ivica Grbešić, koji je predvodio misu u Sisku u župi pohoda BDM. Nakon mise, krenuli su prema Petrinji. Ondje ih je dočekao general zbora HV-a u mirovini Ante Zorislav Roso. Iako je teško bolestan, nikad nije napustio svoje vojnike, tako da je došao pozdraviti branitelje i ostale hodočasnike u Petrinji te im se pridružio u molitvi, ali i u hodu, onoliko koliko je mogao. Jako nam je drago da nam se general pridružio te mu zahvaljujemo.

12.7. Vinodolskim krajem od Drivenika do Novog Vinodolskog

Dan smo započeli sv. Misom u Driveniku u crkvi sv. Dujma – jedinoj župnoj crkvi posvećenoj sv. Dujmu u Hrvatskoj. Misu je predvodio vlč. Sanjin Francetić župnik Assunte u Rijeci – Uznesenja Marijina. Krenuli smo iz Drivenika preko mjesta Tribalj. Ondje smo susreli časne sestre koje su nam otvorile crkvu te smo ju po prvi puta razgledali. Osim toga, kandidatica koja uskoro ulazi u novakinje časnih sestara Valentina nam je ispričala o tom novom redu Klanjateljica srca Isusova i Marijina (klauzurne sestre zatvorene u samostanu) i o njihovom načinu života. Ispričala nam je i o redu Euharistijskih službenica srca Isusova i Marijina kojima će se i ona uskoro pridružiti te nam je posvjedočila prekrasnim svjedočanstvom o svom pozivu i kako je bilo potrebno da se cijeli klauzurni samostan časnih sestara upiše u zubnu ambulantu u kojoj je radila da prepozna i odgovori na Božji poziv. Zatim smo nastavili do Grižana. Ondje smo susreli župnika vlč. Tomislava Ćurića, koji je došao iz Selca i otvorio nam crkvu, koju smo razgledali te smo se zajednički pomolili. Zatim smo prošli kroz Bribir te ubrzo stigli u Novi Vinodolski. Zahvaljujemo predstavnicima općine i škole koji su nam osigurali smještaj u sportskoj dvorani. Po dolasku nakon molitve u crkvi sv. Filipa i Jakova otišli smo na večeru u jedan od ponajboljih restorana u Novom Vinodolskom.

13.7. Pravim putem od Novog Vinodolskog do Krivog puta

Novi Hodočasnički dan, od Novog Vinodolskog prema Krivom putu, započeli smo pravim putem, jutarnjom svetom misom koju je predvodio glagoljaški pop Ante Luketić iz svetišta Gospe od Čudesa u Oštarijama. Pozdravio nas je lijepim riječima te kroz misu potaknuo i osnažio za daljnji put. Glagoljaški popovi su bili svećenici koji su se u bogoslužju koristili glagoljicom i staroslavenski jezikom, a dali su veliki doprinos na području vjere, kulture i prosvjete u hrvatskom narodu. Iz Novog Vinodolskog uputili smo se preko mjesta Zagor do Ledenica. Putem nas je blagoslovio pljusak nakon obilja sunca posljednjih dana. U zajedništvu smo stigli u Ledenice gdje se nalazi Crkva Majke Božje Karmelske, čiji blagdan slavimo 16.7. te smo se tu pomolili. Prekrasnim krajolicima, uz uspon makadamskim i poljskom putevima, kroz šumu i polja nastavili smo prema Krivom putu. Predivan pogled na vjetrenjače, more i naše otoke ostavlja bez daha. Dolaskom u odredište dana, Krivi Put, posjetili smo grob Damira Tomljanovića Gavrana, hrvatskog branitelja, zapovjednika postrojbe Tigrovi za vrijeme Domovinskog rata, koji je prilikom nadzora položaja poginuo na obroncima Velebita. Ukusnu večeru-roštilj, pripremili su nam članovi NK Gavran Bunjevac te nam osigurali i prenočište. Zahvaljujemo im na lijepoj dobrodošlici i njihovom doprinosu.

14. 07. Topusko – Vojnić (priključna ruta Pakrac – Udbina)

Hodočasnici Marijanskog zavjeta za Domovinu, njih devet, hodali su od Topuskog do Vojnića uz ispraćaj vlč. Marijana Šingla koji ih je pratio prvih par kilometara moleći krunicu. Kod franjevaca, u Gvozdu, hodočasnici su bili na sv. misi. Nakon mise i kratkog druženja svoj su put nastavili prema Vojniću.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr