Međunarodni dan starijih osoba

Foto: Jocelyn Kinghorn

Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. godine proglasila je 1. listopada Međunarodnim danom starijih osoba, ističući značenje iskoristivog potencijala izrazito rastućeg svjetskog starijeg pučanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slogan Svjetske zdravstvene organizacije i UN-a “Stariji ljudi kao nova snaga za razvoj” upućuje na osiguranje aktivnog zdravog starenja.

Ministarska konferencija o starenju održana tijekom rujna 2012. godine u Beču, prihvatila je Deklaraciju o osiguravanju društva primjerenog osobama svih životnih dobi – promicanjem kvalitete života i aktivnog zdravog starenja. Prihvaćanjem deklaracije iznova se potvrđuje predanost cilju iskazanom na Konferencijama u Berlinu 2002. godine i Leónu 2007. godine, za provedbu strategije regionalne implementacije Međunarodnoga plana aktivnosti vezanih uz aktivno zdravo starenje.

U trećem implementacijskome ciklusu (2013.-2017.), odlučnost UN-a iskazana je u nakani da do 2017. godine ostvari ciljeve politike država članica UN-a, u koju spada i Hrvatska s udjelom od 17,7 % starijih od 65 godina po popisnoj 2011. godini, a u suglasju s Nacionalnom strategijom razvoja zdravstva 2012. – 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodni dan starijih osoba u Hrvatskoj se obilježava gerontološkom edukacijom u sklopu 194. Gerontološke tribine kao i održavanjem 11. Gerontološkog tuluma na kojem starije osobe primjerima dobre prakse prikazuju rezulate svoje radno-okupacijske aktivnosti, čime se želi naglasiti značenje osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika starije dobi.

Nužno je osigurati životni okoliš, koji se može prilagoditi kako zdravstvenim tako i socijalnim potrebama i funkcionalnoj sposobnosti starijih osoba. Povodom Međunarodnog dana starijih osoba navodimo odabrana načela Ujedinjenih naroda o skrbi za starije, koja je 1991. usvojila Glavna skupština UN-a (Rezolucija 46/91).

Načela imeprativno nameću njihovu primjenu u misiji osiguranja i unapređenja zaštite zdravlja starijih te poboljšanja kvalitete njihovog življenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetska zdravstvena organizacija u “Brazilskoj deklaraciji o aktivnom zdravom starenju” pitanje zdravog starenja postavlja u kontekst održivog razvoja. Zdrave, aktivne starije osobe važan su resurs svojim obiteljima, zajednici i ekonomiji cjelokupnog pučanstva. Zaštita zdravlja starijih osoba glavni je pokazatelj napretka ili propusta za zaštitu zdravlja cjelokupnog stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.