Ministarstvo kulture dodijelilo 1,6 milijuna kuna za poticanje književnog stvaralaštva

Foto: fah

Ministarstvo kulture odobrilo je u sklopu potpora za poticanje književnost stvaralaštva u 2016. godini 71 program koje će financirati s ukupno 1.617.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odobreno je šest potpora u iznosu od 42 tisuće kuna i 65 u iznosu od 21 tisuće kuna.

Najviše potpora, ukupno 27, dodijeljeno je za romane, među kojima i za tri dječja. Potporu za roman tako su, uz ostale, dobili Veljko Barbieri za “Eliksir istine”, Ludwig Bauer za “Šofere”, Maja Hrgović za roman “Tko god dođe poslije nas”, Rade Jarak za “Emigrante”, Zvonimir Majdak za “Pad kuće Kugli”, Dino Pešut za “Poderana koljena ili triptih o ljetu”, Omer Rak za “Kultnu posudu”, Nenad Rizvanović za roman “Sutra ne radimo”, Marina Vujčić za “Tijelo, soba, šalica” i Milana Vuković Runjić za “Triton”.

Ministarstvo je odobrilo i financiranje 14 knjiga poezije, 9 knjiga eseja, 9 zbirki priča, među kojima su i tri zbirke za djecu, na popisu odobrenih programa su i jedna knjiga s područja dječje drame, jedan putopis, jedan strip te osam prijevoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpore od 42 tisuće kuna odobrene su Ratku Cvetniću za roman “Blato u dvorištu”, Dolores Grmača za pripremu kritičkoga izdanja Matije Divkovića “Nautk krstjanski”, Ivani Šojat Kuči za roman “Ezan”, Karolini Švencbir Bouzazza za izbor i prijevod Antologije kineske pripovijetke 20. stoljeća, Lori Tomaš za izbor i prijevod knjige “Lotosi od neona i delirija, indijsko urbano pismo” te Jeleni Zlatar za zbirku priča “Rastanci”.

Odobrene su i potpore za prijevod s ruskoga knjige M. Bahtina Zbornik radova o romanu Ivi Alebiću, Dragutinu Dumančiću za Antologiju moderne iranske poezije, Mladenu Martiću za prijevod s poljskoga O. Tokarczuka Knjige Jakubove, Marijanu Orešniku za pregled književnosti američkih Indijanaca Povratak doma, Tatjani Paić Vukić za prijevod s arapskoga Adonisovih pjesama te Maji Tančik za prijevod sa španjolskoga romana M. Vargasa Llose “Teta Julija i piskaralo”.

Potpora e-knjizi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo kulture s ukupno 139.600 kuna financirat će i objavljivanje 250 e-knjiga.

Najviše je sredstava, ukupno 63.600 kuna, dodijeljeno Znanju za objavljivanje 127 e-knjiga, slijedi naklada Fraktura koja je dobila 32.500 kuna za 59 naslova, Naklada Ljevak dobila je 20.950 kuna za 28 naslova, a V.B.Z.-u je dodijeljeno 18.800 kuna za 30 naslova.

Potporu za e-knjigu dobili su i Mala zvona (750 kuna za jedan naslov), Udruga za kulturu i nove medije Arteist (1500 kuna za tri naslova) i Zagrebačka naklada (1500 kuna za dva naslova).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.