Ministrica Obuljen Koržinek razriješila članove kulturnih vijeća koje je imenovao Hasanbegović!

Foto: fah

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek 7. travnja donijela je odluku o stavljanju izvan snage Odluke o imenovanju članova kulturnih vijeća. Radi se o odluci od 4. srpnja 2016. godine kojom je članove imenovao tadašnji ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posao su ti članovi odrađivali samo devet mjeseci, tijekom kojih su bili višestruko napadani.

Kulturni klanovi, koji koriste Ministarstvo kulture kao bankomat, napadaju vijeća koja je imenovao Hasanbegović

Nastavak napada zbog financijskih sredstava: “Ministrice Obuljen, nastavili ste provoditi politiku Zlatka Hasanbegovića”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo kulture tako će sljedećeg tjedna objaviti javni poziv koji će biti otvoren dvadeset dana, a nakon toga će biti imenovani novu članovi kulturnih vijeća, ovaj put po mjeri ministrice Obuljen Koržinek, a ne Zlatka Hasanbegovića, navodi Večernji list.

 Čemu služe Kulturna vijeća koja “kulturni klanovi” toliko napadaju?

Kulturna vijeća osnivaju se pri Ministarstvu kulture za pojedina područja umjetničkog i kulturnog stvaralaštva radi predlaga­nja ci­ljeva kulturne politike i mjera za ­njezino provođe­nje, a posebice predlaganja programa javnih potreba u kulturi za koja se sredstva osiguravaju iz državnog proračuna Republike Hrvatske, te radi ostvariva­nja utjecaja kulturnih djelatnika i umjetnika na donoše­nje odluka važnih za kulturu i umjetnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ostvariva­nju zadaća Vijeća pružaju stručnu pomoć ministru kulture pri donoše­nju i provedbi godišnjih i dugoročnih programa javnih potreba u kulturi od interesa za Republiku Hrvatsku i njihovo financiranje, suodlučuju o utvrđiva­nju kulturne politike i u tu svrhu daju stručne podloge i miš­lje­nja Ministarstvu kulture i ministru. O svojim zaključcima i pri­jedlozima Vijeća pisano izvještavaju ministra kulture.

Vijeća na zahtjev ministra kulture raspravljaju o pojedinim pitanjima s područja kulture i umjetnosti i o njima daju ministru pisana mišljenja i prijedloge. Rad Vijeća je javan.

“Treba također podsjetiti kako je kulturna vijeća koja imaju ključnu ulogu u predlaganju Programa, imenovao Hasanbegović na samom kraju svog kratkog ali ubojitog mandata”, zaključuje Katarina Pavić (predsjednica lijevog saveza udruga Klubtura), u tekstu koji je financiran sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, prozivke Zagreb pridea, udruge FALIŠ, portala Novosti i Libela na rezultate natječaja Ministarstva kulture za financiranje javnih potreba u kulturi u 2016. ponovno su pokazali da različiti “kulturni klanovi” Ministarstvo doživljavaju kao bankomat za financiranje svojih interesa, kao da im ono ima obavezu dodjeljivati sredstva svake godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.