Ministrica Obuljen Koržinek s kardinalom Bozanićem obišla zagrebačku katedralu i Nadbiskupski dvor

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek obišla je u petak 22. svibnja 2020. godine zajedno sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem zagrebačku katedralu i Nadbiskupski dvor kako bi se upoznala s razmjerima šteta nastalih u potresu.

Nakon obilaska katedrale i Nadbiskupskog dvora, Kardinal i Ministrica zadržali su se u razgovoru. Kardinal je zahvalio Ministrici na potpori koju su Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture iskazali u dosadašnjem tijeku evidentiranja i sanacija šteta te je upoznao Ministricu s daljnjim planovima naglasivši da razmjeri šteta još uvijek nisu poznati te će biti potrebno vrijeme kako bi se moglo pristupiti izradi planova sanacije i obnove. U tom smislu, osiguravanje katedrale skelama u unutrašnjosti te izvana prvotna je i najhitnija mjera kako bi se spriječilo daljnje pucanje zidova i urušavanje svoda, posebno u dijelu apside.

Ministrica je izvijestila Kardinala o dosad sabranoj evidenciji i procjenama šteta na sakralnim objektima koje su napravile stručne službe Ministarstva, istaknuvši kako su ministri kulture iz zemalja Europske unije iskazali podršku te namjeru pomoći Hrvatskoj u obnovi kulturnih dobara.

Osim toga, Ministrica je istaknula da su spremnost na pomoć u obnovi iskazali i iz UNESCO-a i drugih međunarodnih institucija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr