Miomir Žužul: Mirna reintegracija Podunavlja bila je definirana s Amerikancima još 1995.

Miomir Žužul
Foto: snimka zaslona

U četvrtak, 18. studenog, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u emisiji Press klub Tihomira Dujmovića gostovao je bivši hrvatski ministar vanjskih poslova, Miomir Žužul.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje voditelja kada je državnom vrhu postalo jasno da Vukovar neće izdržati, Žužul je kazao:

“Ja sam u to vrijeme bio dragovoljac u Hrvatskoj vojsci. Negdje pred pad Vukovara nas nekoliko sveučilišnih profesora koji su otišli kao dragovoljci, vidjeli smo puno toga što ne funkcionira, vidjeli smo i gdje mi zapravo ne možemo pomoći, ali vidjeli smo i ono gdje možemo pomoći. Miro Tuđman, koji je bio jedan od te petorice i ja smo otišli kod predsjednika, jedno dva tjedna prije pada Vukovara, ispričali smo mu što smo vidjeli, on je bio zabrinut. Rekao je: Formiramo novi glavni stožer, došao nam je general Tus i poslao je mene i Mira kod generala Tusa. On nam je tada rekao “Činjenica je da će Vukovar pasti. Mi moramo razmišljati što nakon toga.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vukovar se nije mogao spasiti. Svijet nije htio vidjeti što se događa.” – poručio je Miomir Žužul.

“Ne samo ‘Oluja’, mirna reintegracija Podunavlja bila je definirana s Amerikancima još u proljeće 1995… Sastanak Tuđmana i Al Gorea je bio ključan…” – istaknuo je Žužul u emisiji.

“U Daytonu je bilo kristalno jasno da vraćamo Vukovar mirnim putem.” – istaknuo je, među ostalim, u emisiji Žužul.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dujmović je također pitao Žužula o kupovini francuskih vojnih zrakoplova umjesto američkih:

“Ja sam svjedok situacija i događaja gdje i koliko nam je Amerika pomogla. Drugo, ja sam zagovornik čvrstih odnosa između SAD-a i Hrvatske zato što mislim da je to u interesu Hrvatske. Ja ne vidim koji bi to interes Amerike na ovom teritoriju bio koji bi kolidirao s dugoročnim interesima Hrvatske.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.