Mirku Kelemenu dodijeljen počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu

Počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu za izniman doprinos napretku hrvatske glazbene umjetnosti, međunarodnoj afirmaciji Republike Hrvatske te ugledu zagrebačkog Sveučilišta skladatelju, dirigentu, pedagogu i profesoru Milku Kelemenu dodijelio je danas rektor Aleksa Bjeliš u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počasni doktorat profesoru Kelemenu dodijeljen je na temelju izvješća Stručnog povjerenstva za dodjelu počasnoga doktorata, što ga je prihvatio Senat 16. rujna.

Govoreći o profesoru Kelemenu, rektor Bjeliš je istaknuo kako je novi počasni doktor Sveučilišta skladatelj svjetskoga glasa te jedno od najvećih imena suvremene hrvatske glazbe, koji je u svojoj karijeri pridonio razvoju Sveučilišta te općem, kulturnom i umjetničkom razvoju svoje hrvatske domovine.

“Kelemen je već više od šezdeset godina pokretač”, rekao je Bjeliš dodavši kako je bio jedan od ključnih pokretača nove glazbe u svjetskim razmjerima, kao skladatelj i kao autor brojnih programskih i teorijskih tekstova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promotor akademik Nikša Gligo ocijenio je da je za Kelemena glazba pustolovina s neizvjesnim ishodom te da se on njoj predaje rabeći sva sredstva nove glazbe koja su mu na raspolaganju.

Ocijenio je kako je Kelemenova “Apocalyptica” svojim preobrazbama neka vrsta sinteze te dodao kako je ona djelo-projekt koje održava znatiželju i traženje svoga inicijalnog autora te otkriva niz konstanta, koje se kao crvena nit provlače kroz cijeli njegov opus.

Profesor Kelemen se nakon proglašenja upisao u knjigu počasnih doktora, a zahvalivši na dodjeli, istaknuo je kako je razvoj hrvatske glazbe povezan sa svjetskom glazbom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zahvaljujem posebno mojim kolegama s Muzičke akademije, jer je ona poput svoda pod kojim mogu okupiti svoje profesore”, rekao je dodavši kako su upravo oni prepoznavali vrijednosti njegovih traženja i zdušno ih zastupali.

Pod tim svodom su, istaknuo je, i moji učenici koji su bitno obogatili suvremeno stvaralaštvo. “Za mene oni ujedno predstavljaju most prema naraštajima glazbenika i glazbenih teoretičara koji nasljeđuju i brinu se za Muzički biennale, odnosno sudbinu glazbe u hrvatskoj sredini”, rekao je Kelemen.

Dirigent, skladatelj i zborovođa Milko Kelemen rođen je u Podravskoj Slatini 1924. Bio je profesor na Konzervatoriju Robert Schuman u Duisseldorfu, a o od 1973. do umirovljenja 1990. podučavao je skladanje u Viskoj glazbenoj školi u Stuttgratu. Gostovao je kao predavač na brojnim ustanovama i sveučilištima u SAD-u, Kanadi, Australiji i Latinskoj Americi. Osnivač je i prvi predsjednik Muzičkoga biennala Zagreb, koji se održava od 1961. godine. Autor je brojnih tekstova o suvremenoj glazbi te nekoliko knjiga , od kojih su neke objavljene i na hrvatskom jeziku, kao, “Labirint zvuka”, “Svjetovi zvuka” i “Poruka pateru Kolbu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.