Miro Gavran: Pet inozemnih premijera u pet zemalja

Predstave suvremenog hrvatskog književnika i dramatičara Mire Gavrana inozemna publika već dugi niz godina prati i s oduševljenjem gleda, a idućih dana brojka bi se mogla uvelike povećati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u nepunih mjesec dana Gavran će imati čak pet inozemnih premijera u pet različitih zemalja, a po prvi puta će biti premijerno izveden na Kubi u Havani.

“Iznimno mi je zadovoljstvo što ću imati pet inozemnih premijera u tako različitim kulturnim sredinama, u tako kratkom vremenskom razdoblju. Posebno me veseli spoznaja da se moja prva premijera događa na Kubi, te da nakon dugih trideset godina u Nizozemskoj ponovno izvode neku moju dramu, dok sam u Rumunjskoj, Makedoniji i na Kosovu do sada bio višestruko izvođen u njihovim kazalištima, pa su ove nove premijere nastavak dosadašnje uspješne suradnje“ ističe Miro Gavran.

(FOTO) Miro Gavran – Posvetili mu festival, a sada ima i kravatu sa svojim potpisom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva premijerna izvedba očekuje ga 31. svibnja 2018.godine u Havani na Kubi, gdje će se održati premijera njegove drame Lutka u Kazalištu Buscon. Za prijevod je zaslužna Željka Lovrenčić, a režiju potpisuje Simon Carlos Martin.

Dva dana kasnije, 2. lipnja 2018.godine u makedonskom Nacionalnom kazalištu Anton Panov iz Strumice premijerno će se izvesti Gavranova komedija Zabranjeno smijanje. Prijevod je načinio Gorjan Miloshevski,a režiju potpisuje Igor Ivković.

Potom će se 8. lipnja u nizozemskom gradu Breda, u izvedbi Stichting Buda Staging Performance održati premijera Gavranove drame Lutka. Prijevod je načinila Sanja Kregar koja je i proteklih godina u Amsterdamu objavila nekoliko Gavranovih proznih tekstova, a režiju potpisuje Hanna Buda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rumunjskom Bukureštu će se 10.lipnja u Teatrul Arte dell’Anima premijerno izvesti Gavranova drama Sve o ženama. Prijevod na rumunjski je načinila Michaela Balint, a redatelj je Felix Crainciu.

I na kocu ovoga niza 28.lipnja u Prištini na Kosovu, Nacionalno kazalište Kosova izvest će premijeru Gavranove drame Kako ubiti predsjednika. Prevoditelj na albanski je Ali Avdiu, a redateljica je Marigiona Bekteshi.

Miro Gavran primio u Beču nagradu Alois Mock

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon više od tristo premijera diljem svijeta koje je vidjelo preko tri milijuna gledatelja postavlja se pitanje hoće li i autor vidjeti neku od ovih novih izvedbi.

„Nadam se da će selektor GavranFesta iz Praga gospodin František Karoch neke od ovih izvedbi uvrstiti u program toga festivala na jesen iduće godine, tako da se i meni pruži prigoda da ih vidim” ističe Miro Gavran.

Ovim izvedbama Miro Gavran se ponovno potvrdio kao najizvođeniji hrvatski kazališni pisac u zemlji i inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.