Misno slavlje za zatvorenike i službenike Zatvora u Sisku

Foto: Sisačka nadbiskupija

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, u ponedjeljak 10. travnja u Zatvoru u Sisku, misno slavlje za službenike i zatvorenike. U koncelebraciji bio je povjerenik za pastoral zatvorenika vlč. Mario Šagolj, a misi je nazočio i upravitelj zatvora g. Ivan Pršlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku homilije biskup je rekao kako nas današnja Božjoj Riječi priprema na proslavu našeg najvećeg blagdana, Uskrsa. Govoreći o prvom čitanju iz Knjige Ponovljenog zakona biskup je podsjetio kako je Bog progovorio preko Mojsija, koji je Židove oslobodio iz egipatskog ropstva, poručivši im da trebaju ljubiti svoga bližnjega kako samoga sebe. „Više se puta ponavljalo ne čini zlo svom sunarodnjaku, brini se za svog suradnjama, ne kleveći i pomaži svog sunarodnjaka, te ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe.

To se može shvatiti da je u Starom zavjetu ta zapovijed ljubavi je bila svedena samo na pripadnike židovskog naroda. Kada je Isus došao on je rekao: ‘Čuli ste da je rečeno starima, a ja vam kažem…’, proširivši ono što je bilo rečeno u Starom zavjetu tako da je to ‘ljubiti svoje sunarodnjake, dobilo značenje ljubiti svakog čovjeka, pa čak i neprijatelja“, ustvrdio je biskup te dodao kako imati osjećaje za svoga bližnjega kao za samoga sebe znači da se čovjek treba uvijek uživjeti u situaciju onoga koji je kraj nas. „Potrebno je imati osjećaj za njegovo trpljenje, za njegove uvjete i okolnosti u kojima je živio, rastao i doživljaj različite tragedije i traume. Čak i kada netko nama čini zlo, treba pokušati i njega voljeti i željeti mu dobro. Naš Gospodin Isus je ljubav prema neprijateljima pokazao na samome križu.

Ovoga tjedan na Veliki petak spominjemo se njegove muke na križu, a njegove su riječi, kako je zapisao sv. Luka, su: ‘Oče oprosti im, ne znaju što čine“. Doista, on molio Oca Nebeskog za svoje mučitelje, za one koji su ga razapeli i doveli do smrti, da im ne uzme to za grijeh i da im oprosti. Tako je i nas, svoje učenike, pozvao da imamo ljubavi jedni prema drugima“, zaključio je na kraju biskup zaželjevši svima blagoslovljen Uskrs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.