Mladen Milić: Ako je to sve jedan jezik, meni se kao logičan korak čini ukidanje obrazovnog programa na srpskom jeziku

Foto: Mladen Milić

“Ako je to sve jedan jezik, meni se kao logičan prvi korak čini promptno ukidanje obrazovnog programa na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu u Republici Hrvatskoj, što, prema potpisnicima deklaracije, ionako rezultira segregacijom nacionalnih manjina. Eto, to je moj mali doprinos razvoju kulture dijaloga, tolerancije, različitosti i demokracije (potpisnici Deklaracije zahtijevaju demokratičnost u odlukama)”, piše Mladen Milić na svojem Facebook profilu.

“PS. S obzirom na citat: ‘Ukidanje jezične segregacije i diskriminacije u obrazovnim i javnim ustanovama. Zaustavljanje štetnih praksi razdvajanja jezika. Slobodu ‘miješanja’ te jezičnu slobodu u književnosti, umjetnosti i medijima.’ – Znači li to (da li to znači) da će Ante Tomić odsada (odsele) traziti pare (novac) u Sarajevu, a Jasmila Žbanić u Beogradu?”

Ideološko-politički projekt: 30 ‘lingvista’ s područja bivše Jugoslavije pokrenulo Deklaraciju o zajedničkom jeziku

Podsjetimo, Deklaracija će biti predstavljena na konferenciji za novinare u četvrtak, 30. ožujka, a dan poslije dostupna za potpisivanje na web stranici projekta www.jezicninacionalizmi.com iz kojega je i proizašla.

Cilj tog projekta bio je “kroz otvoreni dijalog lingvista i drugih stručnjaka problematizirati pitanje postojanja četiri ‘politička’ jezika u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji, kao i sve one značajne i izazovne teme u kojima se lingvistička znanost neprincipijelno ukršta s identitetskom politikom”.

Evo kako je Hasanbegović kratko i jasno komentirao ‘Deklaraciju o zajedničkom jeziku’!

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr