Na inicijativu pape Franje: Prvi Svjetski dan baka i djedova te starijih osoba

Foto: Thinkstock

Danas 25. srpnja na inicijativu pape Franje obilježavamo 1. Svjetski dan baka i djedova te starijih osoba.

Poruka pape Franje za Svjetski dan – „Ja sam s tobom u sve dane“

Proteklog je tjedna predstavljena i pjesma posvećena ovom danu. Pjesma „U zagrljaju vrimena“ plod je inicijative „Zagrlimo starije pjesmom“ koju je Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj pokrenulo u ljeto 2020. potaknuto pozivom pape Franje na dosjetljivost u ljubavi prema starijim osobama kako bi im se olakšale usamljenost i izoliranost uzrokovane pandemijom Covid-19.

 

Na 1. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba,te starijih osoba, a koji se događa tijekom Godine obitelji Amoris Laetitia, papa Franjo predvodit će večernju misu u bazilici svetog Petra u Rimu.

Koliko Hrvatska ima starijih osoba?

Hrvatska se s udjelom starijih od 65 godina u ukupnom stanovništvu kreće lagano iznad prosjeka EU te ima 20,5 posto, odnosno oko 838 tisuća građana koji moraju biti oprezniji u razdoblju epidemije. Najstarija skupina osoba zrele dobi u Hrvatskoj je oko 385 tisuća starijih od 75 godina, objavio je Europski statistički ured kako bi skrenuo pažnju koje su zemlje suočene s većim rizikom od koronavirusa. Hrvatska ima 262 tisuće građana u dobi od 65 do 69 godina te 190 tisuća u dobi od 70 do 74 godine.

> Što je palijativna skrb – alternativa eutanaziji?

Nedovoljna zastupljenost palijativne skrbi postavlja pitanje o zdravom starenju i završetku života oboljelih, osobito u kontekstu koronakrize. Ljudski život je jedan i neponovljiv i svako ljudsko biće ima pravo na dostojanstvo – od trenutka začeća do prirodne smrti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr