Site icon narod.hr

Na VI. međunarodnom hagioterapijskom studiju više od 600 sudionika

U ponedjeljak 30. lipnja u zagrebačkom hotelu Westin započeo je VI. studij hagioterapije. Već šesti put Zajednica Molitva i Riječ okuplja sudionike iz 20-ak europskih zemalja, ali nije rijetkost da se među zainteresiranima za hagioterapiju nađe i pokoji sudionik s drugoga kontinenta. Tako je i ove godine među polaznicima jedan iz Australije i jedna sudionica iz Afrike. Osim Hrvata, kojih je najviše, na studij hagioterapije svake godine dolaze Nijemci, Talijani, Austrijanci, Slovenci, Irci i drugi. Ove je godine na studiju 5 sudionika iz Srbije te po jedan iz Makedonije i Crne Gore. Ovogodišnji studij hagioterapije traje od ponedjeljka 30. lipnja do subote 6. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon uvodnih riječi što su ih sudionicima uputili organizatori hagioterapijskoga studija – članovi Zajednice Molitva i Riječ – u dvorani su svi sudionici stojeći pjevali himan Duhu Svetom: O dođi Stvorče, Duše Svet, pohodi duše vjernika, poteci višnjom milosti… Zatim su sudionike pozdravili savjetnik predsjednika Josipovića gosp. Stjepo Bartulica i predsjednica Zajednice MiR gđa Dubravka Jeđut-Roca. Predsjednica je govorila o radu i poslanju zajednice.

Sudionicima su se zatim obratili predstavnici iz drugih zemalja, najprije iz Njemačke. „Njemačka ima veliku odgovornost u Europi, odgovornost za mir i stabilnost, ali Njemačka će to moći ostvariti samo ako Nijemac postane dobar čovjek, zato je dobro da smo mi danas ovdje“, istaknula je njemačka predstavnica. Austrijska je predstavnica napomenula da se sve snima dvjema kamerama: cijeli studij prenosi se uživo u Austriju. Slovenska je predstavnica kazala da se na više lokacija u Sloveniji provodi hagioterapija i da Slovenci uspješno prenose svojim sunarodnjacima sve sadržaje koje im profesor Ivančić posreduje na hagioterapijskim susretima i studijima. Talijanska predstavnica reče da su ove godine dobili posebnu pohvalu. Naime, biskup iz Barija rekao im je da je primijetio da imaju nešto posebno što druge zajednice nemaju te da karizmu koju su u hagioterapiji primili što prije daruju svim drugim župama. Pater John, iz Irske, reče da će se hagioterapija proširiti po cijeloj Irskoj i Velikoj Britaniji, a zatim i po cijelom svijetu. Nakon švicarske predstavnice skupu se obratila predstavnica BiH. Govorila je o patnji Hrvata u BiH i važnosti upoznavanja s hagioterapijom.

U 20 sati, nakon kratke stanke i molitve Oče naš, uslijedilo je uvodno predavanje: Principi hagioterapije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predavač na studiju je prof. dr. Tomislav Ivančić koji je hagioterapiju osnovao i proširio po Hrvatskoj i Europi. Jedan je od najuglednijih hrvatskih teologa i teološko-filozofskih antropologa. Njegove su knjige prevedene na 12 jezika. Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao ga je najvišim priznanjem za znanstveni rad. Za cjelokupan istraživački antropološki teološki i filozofski rad nagrađen je redom Danice hrvatske, medaljom Ruđera Boškovića. Područja njegova znanstvenoga rada su filozofija, teologija, antropologija, duhovna patologija i terapija te nova evangelizacija i etičko-moralna preobrazba društva. Osobito je uspješan u istraživanju čovjekove duhovne duše, njezine patologije i terapijskih mogućnosti.

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version