Nacionalna zaklada istim udrugama dodijelila još pola milijuna eura – pogodite kojima!

Istog dana kad je dodijelila 4.700.000 kn sredstava nekim udrugama “Platforme 112″ i drugim svjetonazorski bliskim udrugama koje su bile protiv referendumskog izjašnjavanja o braku, o čemu je Narod.hr pisao, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva dodijelila je dodatnih 4.6 milijuna kuna sredstava Norveških fondova gotovo istim organizacijama u sklopu natječaja “Demokratizacija i ljudska prava” i “Podrška inovativnim inicijativama za djecu i mlade u lokalnim zajednicama”. Iako se na natječaj prijavilo više od 300 zainteresiranih, odabrano je njih 17, među kojima je 10 lijevo-liberalnog karaktera dobilo 3.424.536 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalna zaklada akreditirana je od strane briselskog Ureda za financijske mehanizme za upravljanje sredstvima Norveških fondova za područje civilnog društva u Republici Hrvatskoj (ukupnog iznosa od 1.3 milijuna eura).

Mađarska provodi reviziju

Akreditiranje i upravljanje sredstvima Norveških fondova za područje civilnog društva prošle je godine izazvalo napetosti između Mađarske i Kraljevine Norveške, o kojem je Narod.hr pisao. Mađarska vlada izrazila je sumnju da je upravitelj sredstava Norveških fondova za to područje – NGO fundacija Ökotárs, izabran od strane Ureda za financijske mehanizme mimo javnog natječaja te da je dodjeljivao sredstva toga Fonda oporbenim političkim strankama, dok je istovremeno sama mađarska vlada bila isključena iz nadziranja provedbe memoranduma o Norveškim fondovima koji je bila potpisala, čime je cijela situacija protumačena kao direktno upletanje Norveške u unutarnje prilike u Mađarskoj. Stoga je mađarski državni ured za reviziju započeo istragu nad NGO Fundacijom Ökotárs te u izvješću o istrazi u listopadu 2014. objavio da je ta NGO fundacija “omogućila financiranje organizacija čiji se direktori mogu povezati s političkim strankama.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Mađarskoj je prekršaj dodijeliti novac svjetonazorski bliskim udrugama

Važno je istaknuti da mađarski ured za reviziju dodjeljivanje sredstava svjetonazorski bliskim udrugama smatra prekršajem: “Treba također istaknuti da je ocjena o nezavisnosti prijavitelja na natječaj bila donošena na pristan način za vrijeme procjene prijava: dok su neki prijavitelji povezani s crkvama bili klasificirani kao “ne nezavisni” ili njihovi projekti nisu dobili potporu na temelju [ne postojanja] filozofske neutralnosti, financiranje se redovito odobravalo prijaviteljima koji su očito povezani s političkim strankama ili su očito propagirali određeni svjetonazor.” Interesna povezanost između prijavitelja i članova procjenjivačkog odbora pronađena je u nekoliko slučajeva, dok je osobna poveznaost utvrđena u slučaju 21 od 55 korisnika sredstava te su utvrđene i druge financijske malverzacije i prijestupi.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva dodijelila je dodatnih 4.6 milijuna kuna sredstava Norveških fondova gotovo istim organizacijama u sklopu natječaja “Demokratizacija i ljudska prava” i “Podrška inovativnim inicijativama za djecu i mlade u lokalnim zajednicama”. Iako se na natječaj prijavilo više od 300 prijavitelja, odabrano je njih 17, među kojima je 10 lijevo-liberalnog karaktera dobilo 3.424.536 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj – Vlada RH posredno nadzire

Zanimljivo je da je Ured za financijske mehanizme Norveških fondova u natječaju za upravitelja sredstava u Mađarskoj tražio NGO upravitelja koji je “nezavisan od institucija vlasti (što je temeljni kriterij za civilni sektor)”, piše budapestbeacon.com, dok je u slučaju Hrvatske za istu poziciju izabrao upravitelja – Nacionalnu zakladu za razvoj civilnog društva – čiji Upravni odbor bira sama Vlada RH.

Istrazi mađarskog ureda za reviziju žestoko su se protivile neke udruge iz inozemstva, kao i hrvatske udruge CROSOL mreže, većina iz Platforme 112, koje su akciju te mađarske institucije protumačile kao uplitanje države u civilni sektor: Autonomna ženska kuća Zagreb, Autonomni centar ACT Čakovec, B.a.B.e. – Budi aktivna. Budi emancipirana, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Centar za mirovne studije, Centar za ženske studije, Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda – Cenzura Plus Split, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Humanitarna i mirotvorna organizacija Deša – Dubrovnik, Documenta – Centar za sučavanje s prošlošću, Domine – Split, Domino, Forum za slobodu odgoja, GONG, Inicijativa mladih za ljudska prava, Kuća ljudskih prava, Mirovna grupa mladih Dunav, Mreža mladih Hrvatske, OBRIS – obrana i sigurnost, Savez udruga Klubtura, Srpski demokratski forum, Udruga za razvoj civilnog društva SMART, Volonterski centar Zagreb, Zelena akcija, Zelena Istra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.