Nagrada i hrvatskom filmu “Autofokus” Borisa Poljaka

Sedmi festival mediteranskog filma završen je u Splitu dodjelom nagrada: Veliku udicu za dugometražni film ravnopravno su podijelili španjolski film “Ranjena” i egipatski film “Trg”, Udicu za domaći kratkometražni film dobio je “Autofokus” Borisa Poljaka, a publika je Udicu za film u međunarodnom kratkometražnom programu dodijelila tursko-češkom filmu “Pismaniye”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor FMFS-a Alen Munitić je prilikom zatvaranja Festivala izrazio zadovoljstvo jer je kako je rekao, do polovice Festivala već bio premašen prošlogodišnji broj posjetitelja.

Žiri u sastavu menadžer Transilvania Film Festivala Cristian Hordila, novinar i književnik Renato Baretić te redatelj Nebojša Slijepčević, u obrazloženju za Veliku udicu naveo je da ih je “Ranjena” briljantnom glumom i režijom navela da povjeruju kako je glavni lik stvarna osoba.

“Trg” je dokumentarni filmski projekt koji se mijenja s razvojem događaja u Egiptu i prati veliku i važnu priču dugo nakon što su mediji izgubili interes, ističe žiri. “Ova dva filma su previše različita da bi se mogli usporediti, no zajedno lijepo pokazuju smjer u kojem ide suvremena kinematografija”, naveo je žiri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagradu za najbolji domaći kratkometražni film “Autofokusu” Borisa Poljaka dodijelio je žiri u sastavu redateljice Bruna Bajić i Sonja Tarokić i spisateljica Olja Savičević Ivančević. Ocijenile su kako je “svježa i inovativna ideja da jedan autentični lokalni topos turizma posluži kao ogledalo ljudskih očekivanja i razočaranja, kombinirana s vrhunskom vještinom u izvedbi i pametnom metafilmskom alegorijom naslova, rezultirala uzbudljivom i duhovitom pričom”. Po njihovoj ocjeni, radi se o jednom od najboljih hrvatskih filmova u dugo vremena.

Tijekom devet dana Festivala prikazan je 81 film iz 30 zemalja u pet programa. Dva su se glavna programa održavala u Ljetnom kinu “Bačvice” i kinoneteci “Zlatna vrata”, a međunarodni program, tribine, predavanja i razgovori s gostima su bili u caffeu “Galerija” u Galeriji umjetnina. Program “mali meDITEran”, bio je namijenjen djeci.

Večeras je zbog kiše proglašenje pobjednika i ceremonija zatvaranja Festivala iz Ljetnog kina Bačvice bila prebačena u zatvoreni prostor kinoteke “Zlatna vrata”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.