Site icon narod.hr

Najavljena izložba “Valpovački vlastelini Prandau-Normann”

Foto: culturnet.hr

“Valpovački vlastelini Prandau-Normann” kao zajednički projekt Muzeja Valpovštine te osječkih institucija Muzeja likovnih umjetnosti (MLU), Muzeja Slavonije i Državnog arhiva bit će otvorena 22. ožujka, izvijestili su u četvrtak ravnatelji tih ustanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica osječkoga MLU-a Jasminka Mesarić rekla je na konferenciji za novinare kako se ideja za takvu izložbu pojavila prije 15 godina, a u zadnje tri godine intenziviran je rad pa je projekt sada pred završetkom.

Podsjetila je da su vlastelini Prandau-Normann vladali Valpovštinom 224 godine, od 1721. do 1945., te da je iza njih bogata ostavština koja će biti predstavljena izložbama u te četiri ustanove.

Izložba u MLU pokazat će likovnu baštinu valpovačkih vlastelina, privatnu obiteljsku zbirku koja je bila u valpovačkom dvorcu i u kojoj su, među ostalim, djela Johanna Michaela Rottmayra, Ephraima Hochhausera, Johanna Antona Zitterera, Friedricha Amerlinga, Carla Rahla, i domaćih slikara Josipa Franje Mückea, Huge Conrada von Hötzendorfa, Bele Čikoša Sesije i Vladimira Becića, rekla je Mesarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj osječkoga Državnog arhiva Dražen Kušen najavio je da će arhiv predstaviti izbor dokumenata i drugih zapisa iz svojega fundusa, koji čine arhivski fond valpovačkog vlastelinstva u razdoblju od 1727. do 1945. godine.

“Muzej Slavonije u svojim zbirkama čuva mnoge predmete vrijedne obiteljske ostavštine, a njihove članove uistinu možemo nazvati bibliofilima, kolekcionarima i donatorima. Posjedujemo oko 9000 predmeta iz vlastelinstva obitelji Prandau-Normann, a na izložbi ćemo predstaviti izbor iz te impozantne građe”, najavio je ravnatelj tog muzeja Denis Detling.

Ravnatelj Muzeja Valpovštine Zvonko Barišić rekao je kako će u toj ustanovi biti prikazan svakidašnji život i baština valpovačkih vlastelina, pa će biti predstavljena zbirka porculana, stakla i srebra, zatim primjerci ulja na platnu, akvareli, bakropisi, bakrorezi i litografije poznatih autora te vrijedna zbirka starih fotografija iz obiteljske ostavštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je istaknuto, izložba se održava pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a u njezinoj pripremi financijski su pomogli Ministarstvo kulture, Osječko-baranjska županija te gradovi Osijek i Valpovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version