Site icon narod.hr

Nobel za fiziku japanskim znanstvenicima za štedljive svjetlosne diode

Ovogodišnju Nobelovu nagradu za fiziku dobila su trojica japanskih znanstvenika za izum dioda koje emitiraju plavo svjetlo i koje su bile nužne za proizvodnju štedljiva i dugotrajnog izvora bijelog svjetla, objavio je u utorak odbor za dodjelu Nobelove nagrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fizičari Isamu Akasaki i Hiroshi Amano sa sveučilišta u Nagoyi te Shuji Nakamura s kalifornijskog sveučilišta u Santa Barbari izumili su LED tehnologiju koja je u međuvremenu postala dio svakodnevnice od baterijskih lampi do ekrana pametnih telefona.

“Njihov izum bio je revolucionaran. Klasične žarulje osvjetljavale su 20. stoljeće, a 21. će biti osvijetljene LED svjetiljkama”, naveo je odbor u svom priopćenju.

U duhu kriterija za Nobelovu nagradu, ovogodišnji dobitnici su znanstvenici čiji izum nosi najveće koristi čovječanstvu jer se korištenjem plavih LED-ova bijelo svjetlo može stvarati na novi način. Zahvaljujući njima sada imamo trajnije i učinkovitije alternative starim izvorima svjetla, ističe odbor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da četvrtina potrošnje struje u svijetu otpada na rasvjetu, LED pridonosi zaštiti Zemljinih resursa.

Trojica japanskih znanstvenika proizvela su iz poluvodiča zrake jasnog plavog svjetla početkom 1990-ih i tada su pokrenuli transformaciju tehnologije svjetla. Crvene i zelene diode postojale su i ranije, ali bez plavog svjetla nisu se mogle proizvesti bijele LED svjetiljke.

Unatoč značajnim naporima i znanstvenika i industrije, plavi LED je puna tri desetljeća bio nedostižni izazov, ali ova trojica znanstvenika uspjela su u onome u čemu drugi nisu, zaključio je Nobelov odbor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“S ovakvim izumima Alfred Nobel bi bio vrlo sretan”, rekao je profesor Olle Inganas, član odbora za dodjelu sa sveučilišta u Linkopingu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version