Nova knjiga Jure Vujića ‘Narodi protiv elita, populizam i suverenizam’

Foto: Jure Vujić/Glas Slavonije (Fotomontaža: Narod.hr)

Iz tiska je izašla nova knjiga politologa i pravnika Jure Vujića „Narodi protiv elita, populizam i suverenizam“, u izdanju IGSI-Institut za geopolitiku i strateška istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon referenduma o Brexitu i Trumpove pobjede na predsjedničkim izborima, proces diskreditiranja i demonizacije populizma značajno se pojačao. Porast društvenog nezadovoljstva širokih slojeva naroda, pobuna „žutih prsluka” u Francuskoj, izborne pobjede populističkih i suverenističkih pokreta diljem Europe, su društvene i političke realnosti, koje se ne mogu redukcionistički sagledavati ili paušalno prikazivati kao marginalne društveno-političke pojave koje su stigmatizirane kao „fašističke” prijetnje za demokracije.

Vladajuće elite, bez obzira na političku lijevu ili desnu orijentaciju nastoje održati status quo neoliberalnog konsenzusa negirajući time i mogućnost redefiniranja demokratskog procesa. Pod utjecajem dezideologizacije i recentriranja političkih programa i diskursa, vladajuća ljevica i desnica ostavljaju dojam da su zamjenske sistemske stranke. Upravo je snažna struja tehnokratizacije i ekonomsko-upravljačke instrumentalizacije političke sfere, dovela do same identitetske krize političkog zastupništva. Zbog takvog uhodanog i reaktivnog prezira prema svemu što se poziva na „narod” i „populizam”, i zbog dominantne negativne i redukcionističke interpretacije fenomena populizma i suverenizma u javnom prostoru, namjera je ove knjige na temelju sinteze različitih socioloških i politoloških pristupa prema populističkom fenomenu, pokušati ponuditi konceptualne i eksplikativne elemente za re-evaluaciju i re-legitimiranje fenomena populizma koji se nalazi na samom izvorištu demokracije. Suvremena pobuna naroda protiv elita predstavlja simptom nove političke rekompozicije.

Jure Vujić je autor nekoliko knjiga na Francuskom jeziku ( La modenité ā l’épreuve de l’image, L’Harmattan, Paris), Un Ailleurs européen (Avatars editions, Paris); i na hrvatskom jeziku autor knjiga: „Geopolitika multipolarnog svijeta-Razumjeti svijet iz XXI. stoljeća“(2015.), Radikalna misao-fenomenologija političkog radikalizma (izdanje Alfa 2016.) .Suradnik geopolitičke Akademije Pariza, pročelnik je Odjela za politologiju Matice Hrvatske i voditelj Instituta za geopolitiku i strateška istraživanja iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.