Site icon narod.hr

Novi šef dirigent Zagrebačke filharmonije David Danzmayr

Nakon šest godina bez stalnog dirigenta, orkestar Zagrebačke filharmonije od sezone 2016./2017. imat će novog šefa dirigenta Davida Danzmayra, kojeg kritika hvali zbog njegova “dobra, koncizna, jasna, pronicljiva i izražajna” stila, nazivajući ga jednim od najtalentiranijih i najuzbudljivijih europskih dirigenata mlađe generacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danzmayr, koji s našim najvećim orkestrom surađuje od sezone 2013./2014., od iduće će sezone, 2015./2016., preuzeti funkciju glavnog gosta dirigenta, koju trenutno obnaša Leopold Hager, a za dirigentski pult u svojstvu šefa dirigenta stat će u sezoni 2016./2017.

Dirigent koji je dosad surađivao s brojnim istaknutim orkestrima i dirigentima diljem svijeta, kazao je kako je riječ o izuzetno cijenjenom orkestru na koji Hrvatska može biti ponosna, s kojim je dosad ostvario “vrlo ugodnu i kolegijalnu suradnju”.

“Zagrebačka filharmonija vrlo je kvalitetan orkestar snažnog i bogatog zvuka, koji svira sa strašću i stvarnom emocijom, a to je ono što mi je najvažnije – smatram izuzetno bitnim da glazbenici ‘osjećaju’ glazbu”, kazao je Danzmayr u razgovoru za Hinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Hrvatska doista može biti ponosna na to što u svojem glavnom gradu ima orkestar koji kotira tako visoko”, napomenuo je.

Maestro kojeg kritika opisuje kao iznimno talentiranog i energičnog dirigenta dinamične osobnosti ističe da ima glazbene interese širokoga spektra, koji “nisu isključivo vezani uz klasičnu glazbu”. “Vjerujem da svi glazbeni stilovi mogu divno zvučati dokle god ih izvode dobri glazbenici koji sviraju iz srca”, kazao je.

Zasad mu je prerano govoriti o tome na koji se način njegovo vlastito glazbeno naslijeđe i ukusi nadovezuju na tradiciju Zagrebačke filharmonije, no smatra izuzetno bitnim u repertoar uključiti i suvremenu glazbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mislim da je važno da orkestru nešto znači i glazba koja je nastala u vrijeme u kojemu živimo. Svijet je pun divnih skladatelja čija glazba treba naći put do izvedbene pozornice”, kazao je Danzmayr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version