Obilježena 71. obljetnica tragične smrti 53 Dubrovčana: ‘Vjerujemo da je na Daksi zakopano još ljudi’

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u nedjelju je na otoku Daksi pokraj Dubrovnika obilježena 71. obljetnica tragične smrti 53 Dubrovčana, žrtava jugokomunističkog terora koji su na tom otoku 1944. godine pogubljeni bez suđenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Udruge Daksa 1944./45. Mato Račević rekao je tom prilikom kako je pri ekshumaciji premašena očekivana brojka žrtava, te kako vjeruje da je na Daksi zakopano još ljudi.

”Umjesto njih 35 s čijim smo imenima raspolagali, pri ekshumaciji smo ih pronašli njih čak 53. Još ima tu žrtava, ali nemamo sredstava za nova iskapanja”, rekao je Račević te istaknuo kako su ekshumacije rađene sredstvima donatora.

Dodao je kako ne može niti pretpostavit koliki bi konačni broj žrtava mogao biti, te da su se za pomoć, neuspješno, obratili i Ministarstvu obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Činjenica je da tamo još ima žrtava. Mi smo na drugoj lokaciji, koja se nalazi južno od velike grobne jame, po svjedočanstvima ljudi tražili šestero ljudi, a pronašli smo 21 kostur. Ne može se tvrditi ništa bez da se sondira. Mi smo imali i jedan drugi plan, tražili smo od Ministarstva obrane usluge geo radara koji bi mogao u dva dana prijeći cijeli otok. To ne bi bilo 100 posto, ali on otkriva neke detalje koji bi pomogli”, rekao je Račević te dodao kako su njihovi pozivi ostali neodgovoreni.

Tragedija za Dubrovčane počela u listopadu 1944. godine

U listopadu 1944. godine, po ulasku partizanskih jedinica u Dubrovnik, uhićeno je više od 300 građana Dubrovnika među njima i neki svećenici. Bez suđenja i mogućnosti obrane na otoku Daksi ubijene su, zasada potvrđene 53 osobe. Desetljećima se o tom zločinu nije smjelo govoriti, a prva komemoracija na Daksi održana je 1990. godine, nakon demokratskih promjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 2006. osnovana je ”Udruga Daksa 1944./45.”koja je 2007. godine podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja za ratni zločin i zahtjev za ekshumacijom. Za zločin još nitko nije odgovarao.

Posmrtni ostaci ekshumirani su 2009. godine, a DNA analizom utvrđen je identitet 18 osoba, a za 26 osoba, na temelju podataka i dokumenata sa sigurnošću se može reći da su ubijeni na Daksi. Posmrtni ostaci većine stradalnika dostojanstveno su pokopani na Daksi godine 2010. u zajedničku grobnicu podno spomen-obilježja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.