Znate li zašto biskupi krste djecu brojnih obitelji?

Jeste li se ikada zapitali zašto baš biskupi krste djecu iz brojnijih obitelji, s petero ili više djece? Mi jesmo, a odgovore na to pitanje smo dobili iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije i od ravnatelja Obiteljskog centra Marija Živkovića.

Moralna i duhovna potpora

U Zagrebačkoj nadbiskupiji su istaknuli kako je glavna nakana da se u župnim zajednicama što više promiče izvorna i cjelovita istina o životu, braku, obitelji i odgoju djece. Na krštenjima djece iz brojnih obitelji (petero ili više) nazočan je biskup ili delegat Nadbiskupskog duhovnog stola (Središnje upravno i savjetodavno tijelo Zagrebačke nadbiskupije koje pomaže Nadbiskupu u upravljanju nadbiskupijom) kao moralna i duhovna potpora konkretnoj obitelji u zajedništvu sa župnikom i cijelom župnom zajednicom na misnom slavlju.

Kako do biskupa?

“Roditelji koji žele da njihovo dijete krsti biskup ili delegat Nadbiskupskog duhovnog stola prvo se moraju obratiti svome župniku. Župnik je taj koji obavještava Nadbiskupski duhovni stol o zahtjevu roditelja, te se onda, ovisno o prilikama i mogućnostima pojedinog biskupa ili delegata, određuje tko će biti djelitelj sakramenta krštenja”, istaknuli su iz Zagrebačke nadbiskupije.

Podatke o broju i važnosti obitelji s troje ili više djece u hrvatskom društvu dao nam je Marijo Živković, ravnatelj Obiteljskog centra.

“U dvadeset godina do uključivo 1989.g., zadnje godine komunizma u Hrvatskoj, su uvijek od ukupnog broja djece njih manje od 14 posto bila djece treća ili daljnja po redu rođenja. Nakon 1990. počeo je taj broj rasti, tako da je postotak takve djece narastao 1997. do 24 posto”. Dodao je da se posljednjih nekoliko godina te brojke kreću oko 18 posto. Živković je istaknuo i kako je 1985.g prema podacima Demografskog Zavoda Vijeća Europe u Hrvatskoj bilo oko 85.000 obitelji kojima je bar jedno dijete bilo mlađe od 15 godina.

Godine 2003. takvih je, brojnih, obitelji bilo oko 95.000, rekao nam je Živković, dok je u isto vrijeme njihov boj opadao u svim drugim srednjoeuropskim i zapadnoeuropskim zemljama.

“Roditelji, koji rode i odgoje troje ili više djece, osim što svojim roditeljskim radom osiguravaju sebi mirovine, osiguravaju ih i svojim vršnjacima, koji nemaju djece”, naglasio je Živković.

Obitelj oblikuje osobnost

Brojna istraživanja o oblikovanju osobnosti govore o obitelji kao o najsnažnijem čimbeniku tog oblikovanja. Obitelj najjače djeluje u predškolsko i mlađe školsko doba, ali je njezin utjecaj iznimno bitan i dalje jer je obitelj prirodna sredina u kojoj čovjek živi i za koju je vezan od rođenja do smrti. U prvom razdoblju djetetova života, obitelj je najpogodnija sredina za razvitak i odgajanje djeteta. Obitelj djeluje vrlo snažno na dječje emocije i na razvijanje toplih ljudskih odnosa.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: