Site icon narod.hr

Objavljena ‘Antologija suvremene hrvatske poezije’ na bugarskom jeziku

Antologija suvremene hrvatske poezije na bugarskom jeziku, koju je sastavila glavna koordinatorica Slavenske akademije za Hrvatsku, književnica Enerika Bijač, objavila je Slavenska književna i umjetnička akademija u Varni, priopćilo je danas Društvo hrvatskih književnika (DHK).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DHK napominje kako je u sklopu održavanja međunarodnoga festivala Teatar poezije “Anđeli iznad nas” (2. – 7. rujna 2014.), antologija predstavljena bugarskoj javnosti u Varni.

Predstavljanje je, kako se navodi, održano 3. rujna u hramu Sv. Arhanđela Mihovila, u kojemu su se sveta slavenska braća Ćiril i Metod zaustavili na svome putu i radili na sastavljanju slavenskog pisma.

Predstavljena je i u Šumenu u galeriji “Elena Karamihailova”, u Balčiku u Nimfeumu dvorca i kompleksa botaničkog vrta pod zaštitom bugarskoga Ministarstva kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DHK ističe kako je ove godine Hrvatska bila u žarištu Teatra poezije.

Antologiju su prevele na bugarski jezik Ivana Primorac i Elka Nyagolova, a knjigu je uredila Elka Nyagolova, predsjednica Slavenske akademije.

Antologija donosi kratke biografije, fotografije i poeziju 40 pjesnika, a koncipirana je, kako se navodi, slojevito – tako da obuhvaća poeziju starije, srednje i mlađe generacije pjesnika – što daje izvjestan presjek hrvatske suvremene poezije u izboru sastavljačice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na predstavljanju Antologije su sudjelovali predsjednik DHK Božidar Petrač te Jakša Fiamengo i Enerika Bijač.

Antologija će krajem listopada biti predstavljena u Sofiji, a zatim i u drugim većim bugarskim gradovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version