Obuljen Koržinek razgovarala s predstavnicima kulture zabrinutima zbog porezne reforme

Foto: fah

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sastala se u četvrtak s predstavnicima tridesetak udruga i institucija koje su joj izrazile zabrinutost zbog najavljene porezne reforme, smatrajući da će ona izazvati teške posljedice na umjetnike i druge građane koji žive od kulture i umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Honorari u kulturi i umjetnosti mogu biti umanjeni između šest i sedam posto, a posebno je uznemirujuće da bi se PDV na knjigu s pet posto, prema nekim informacijama, mogao povećati na 12 posto, rekao je glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić nakon sastanka zatvorenog za javnost.

U hrvatskoj kulturi, u najširem smislu riječi, radi oko 125 tisuća ljudi i teško je reći kako će oni svi proći u toj reformi, ali povećanje PDV-a na knjigu je nešto što bi po našim kalkulacijama moglo uništiti sve male izdavače, da za dvije godine u Hrvatskoj ostane samo desetak izdavača knjiga, kazao je Lukić i naglasio da bi Hrvatska u tom slučaju bila jedna od četiri ili pet zemlja po visini PDV-a na knjigu u EU.

Ministrica Obuljen Koržinek rekla je da Ministarstvo kulture zajedno s drugim ministarstvima radi različite simulacije koje bi trebale pokazati kakvi će biti učinci reforme na cjelovito područje kulture, s obzirom na to da su autorski honorari samo jedan dio troškova proizvodnje u kulturi i pri tome se značajno razlikuju od jednog do drugog područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljedice će biti različite na one koji ostvaruju drugi dohodak ili su samostalni, što je slučaj s velikim brojem umjetnika i novinara, zato ne bih išla u detalje, kazala je i dodala da je jako dobro da su na sastanku bili predstavnici različitih kulturnih i umjetničkih područja: audiovizualnog područja, izdavaštva, likovnih umjetnosti i različitih izvođačkih umjetnosti.

Također i udruge će napraviti svoje izračune, bit ćemo u kontaktu da objedinimo naše i njihove izračune, rekla je ministrica Obuljen Koržinek i dodala da je Ministarstvo otvoreno za sve prijedloge.

Važno je naglasiti da se radi o cjelovitoj poreznoj reformi koja će donijeti ozbiljna rasterećenja hrvatskim građanima i umjetnicima. Sljedećeg tjedna će o tome biti provedena javna rasprava i potom će Vlada donijeti odluku o opsegu reforme, zaključila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.