Od ratne ‘bolnice za umjetnine’ do Restauratorskog centra Ludbreg

Ludbreg
Foto: Danijel Pedi

Nakon agresije na Hrvatsku, hitna evakuacija bila je često rješenje za spas kulturnog i umjetničkog naslijeđa od ratnih razaranja. U sklopu Programa evakuacije ratom ugrožene spomeničke baštine na području kontinentalne Hrvatske organizirano je petnaest tajnih depoa za umjetnine, a upravo je dvorac Batthyány u Ludbregu svojim prostornim kapacitetom i uščuvanošću pružao osnovne uvjete za pohranu evakuiranih umjetnina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se može pročitati na stranicama Hrvatskog restauratorskog zavoda, već godine 1991. stigli su odgovori na mnogobrojne apele upućene međunarodnoj javnosti za pomoć u sprječavanju propadanja i uništavanja hrvatske kulturne baštine. 1992. godine sklopljen je sporazum kojim grad Ludbreg ustupa dvorac Batthyány tadašnjem Ministarstvu prosvjete, kulture i športa na korištenje bez naknade, za potrebe zaštite kulturne baštine. Projekt Centra nastao je inicijativom hrvatskih konzervatora, iznimnim razumijevanjem i podrškom grada Ludbrega, te uz pomoć iz Bavarske i stručnu suradnju s bavarskim konzervatorima i restauratorima. Bio je prihvaćen od nadležnih ministarstava – kulture i financija, Vlade Republike Hrvatske i državnog proračuna.

> Ludbreg: Homilija apostolskog nuncija nadbiskupa Giorgia Lingue na središnjem misnom slavlju Svete nedjelje
> Mjesec čašćenja Predragocjene Krvi Kristove i čudo u Ludbregu

Restauratorski centar Hrvatskog restauratorskog zavoda u Ludbregu započeo je s radom 1994. godine na obnovi umjetnina oštećenih u Domovinskom ratu. U radionici su uz domaće radili i strani diplomirani konzervatori-restauratori, njihovi suradnici i studenti, te stručnjaci čija je djelatnost vezana uz konzervatorske i restauratorske radove. Svoju djelatnost Centar je proširio nakon cjelovite obnove dvorca 2000. godine sredstvima kredita Bavarske pokrajinske banke. Danas djeluje u sastavu Hrvatskog restauratorskog zavoda, krovne državne ustanove za konzervatorsko-restauratorsku djelatnost.

Hrvatski restauratorski zavod kroz Centar u Ludbregu dao je značajan doprinos razvoju restauratorske i konzervatorske djelatnosti u Republici Hrvatskoj, posebno restauriranjem brojnih umjetnina iz ratom pogođenih područja, ali i sjeverozapadne Hrvatske te dragocjenim edukacijskim programima. Obnovom dvorca Batthyány spašen je za Županiju i Grad Ludbreg vrijedan spomenik kulture te je time ostvaren vrijedan doprinos razvoju grada i regije kao kulturnog i turističkog središta, piše Hrvatski restauratorski zavod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.