Održan znanstveni simpozij u povodu 50 godina djelovanja Naših ognjišta

naša ognjišta
Foto: Kršćanska sadašnjost

U dvorani Franjevačkog samostana u Tomislavgradu 7. srpnja održan je znanstveni simpozij Naša ognjišta (1971. – 2021.) u povodu 50. obljetnice djelovanja hrvatskoga katoličkog mjesečnika Naša ognjišta, javlja Kršćanska sadašnjost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni urednik Naših ognjišta fra Gabrijel Mioč u uvodnom se govoru osvrnuo na proteklih 50 godina koliko on sam djeluje u Našim ognjištima te je zaželio iskrenu dobrodošlicu svim gostima. Cilj znanstvenoga simpozija, kako je na početku istaknula tajnica Marija Majić, jest ukazati na značaj Ognjišta duvanjskome i hrvatskome puku.

Na simpoziju je sudjelovalo više uglednih predavača: Ivica Šarac (Političko i crkveno stanje u Jugoslaviji, posebice u Hercegovini, u vrijeme pokretanja Naših ognjišta i prva dva desetljeća postojanja), Ivo Lučić (Crkva u Hercegovini, osobito duvanjski franjevci i narod na meti komunističkih progona), Miroslav Akmadža (Progonjena Crkva u Hercegovini), fra Robert Jolić (Povijest Naših ognjišta/Svete baštine), Petar Mamić (Sadržaj Naših ognjišta/Svete baštine), Dubravko Turalija (Biblijsko-teološka djela u nakladi Naših ognjišta, osobito prijevodi Biblije i Novoga zavjeta), Draženko Tomić (Katolički tisak u Bosni i Hercegovini u 20. stoljeću), Jure Krišto (Znanstvena i publicistička obrada duvanjskih tema pod okriljem Naših ognjišta), Slobodan Prosperov Novak (Književnost i pjesništvo u nakladi Naših ognjišta), fra Tomislav Pervan (Međugorska tematika u listu i Knjižnici Naših ognjišta), Mate Krajina (Propovjednička literatura u nakladi Knjižnice Naših ognjišta), a izlagali su i urednik Naših ognjišta fra Gabrijel Mioč i tajnica Marija Majić.

Spomenutim izlaganjima osvijetljeno je tako stanje u bivšoj BiH i bivšoj državi u vrijeme prvih dana izlaženja Naših ognjišta 70-ih godina i poslije, a predstavljene su i brojne pojedinosti kroz koje su Naša ognjišta prošla. Govorilo se o sadržaju i govoru Naših ognjišta, nakladi, biblijsko-teološkim izdanjima, književnosti i pjesništvu, propovjedničkoj literaturi u nakladi Naših ognjišta i nizu drugih tema, a sva izlaganja s ovoga znanstvenog simpozija bit će tiskana u prigodnom zborniku u nakladi Naših ognjišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simpoziju su prisustvovali i glavni urednik i direktor Kršćanske sadašnjosti, dr. sc. Stjepan Brebrić, te pomoćnica glavnoga urednika i glavna urednica Kane Maja Petranović. Dr. sc. Stjepan Brebrić od srca je poželio uspjeh i Božji blagoslov Našim ognjištima, izrazivši suosjećanje sa svim problemima s kojima se u današnjem vremenu susreću tiskani mediji u okrilju Crkve. Također, ukazao je na njihovu važnost te istaknuo kako su Naša ognjišta dugi niz godina ne samo jedan od pouzdanih poslovnih partnera Kršćanske sadašnjosti nego i jedan od njezinih važnijih uzora, poglavito u području medijske crkvene djelatnosti, te je istaknuo kako su predstavnici Kršćanske sadašnjosti počašćeni sudjelovanjem na simpoziju na koji su došli kako bi obogatili svoje poznavanje pedesetogodišnjega podviga Naših ognjišta i kako bi stečena znanja i iskustva založenih i zaslužnih ljudi, poput fra Gabre, koji se četrdeset godina svim silama trudi oko njihova razvoja, također primijenili u sadašnjemu i budućemu radu Kršćanske sadašnjosti.

U ljetnom dvobroju kršćanske obiteljske revije Kana, koji je u pripremi, bit će objavljen i razgovor glavne urednice Kane, Maje Petranović, s fra Gabrijelom Miočem koji je odgovorio na niz pitanja vezanih uz bremenite početke Naših ognjišta, plodonosne i znakovite pothvate i ljude koji su godinama izgrađivali taj list te njegov status danas.

Fra Iko Skoko, provincijski vikar, rekao je da su Ognjišta bez obzira na sve poteškoće, sabotiranja, zatvore i progone opstala dugih 50 godina te da je tih 50 godina od neizmjernoga značaja za ovaj narod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime mostarsko-duvanjskog biskupa mons. Petra Palića nazočnima se obratio biskupijski vikar don Željko Majić te općinski načelnik Ivan Buntić naglasivši kako je ovaj list dao nemjerljivi doprinos u razvoju identiteta i duhovnosti naših ljudi.

Misno slavlje u koncelebraciji više svećenika u duvanjskoj spomen-bazilici predslavio je kardinal Vinko Puljić, izrazivši radost što s vjernicima može Bogu zahvaliti i moliti u povodu velikoga jubileja – 50. obljetnice mjesečnika Naša ognjišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.