(FOTO) Održano V. Pjesničko sijelo posvećeno don Jurju Gospodnetiću

Foto: Narod.hr.

U okviru kultursko vjerske manifestacije „Dani Svetog Ilije Proroka 2016“ koja se zbivala u petak 22. srpnja. 2016. godine na Vidikovcu u Koritima u Bosni i Hercegovini, zapravo je održano V. Pjesničko sijelo posvećeno svojedobnom župniku don Jurju Gospodnetiću koji je među mještanima Bosanskog Grahova kao svećenik izrazito bio poštovan i omiljen sve do početka Drugog svjetskog rata kad su ga četnici bezrazložno okrutno mučili i izmasakriravši ga i ubili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svećenik Juraj Gospodnetić početkom Drugoga svjetskog rata 27. srpnja 1941. godine od četnika zvjerski je bio mučen, tako što su ga zavezanog po Grahovu vodili kao medvjeda, potom jezivo izmasakriran i na kraju ubijen, nabijen na ražanj i pečen. Stoga je Sveta Stolica pokrenula je 21. prosinca 2014. postupak njegove beatifikacije.

U pjesničkom programu sudjelovali su hrvatski pjesnici Tomislav Marijan Bilosnić, Drago Čondrić, Fabijan Lovrić i Nikola Marinović, a od domaćina Danka Zelić i Blaženka Vulić. Zanimljivo je da su na ovogodišnjim pjesničkim sijelima sudjelovala dva dobitnika prestižne pjesničke nagrade „Tin Ujević“ koju dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika i, da su oba dobitnika nagrađena za zbirke s tematikom vjerskog nadahnuća, Bilosnić za „Molitve“, Čondrić za zbirku „Sedam velikih biblijskih poema”.

Prije pjesničkoga sijela u Kapeli sv. Jeronima u Koritima održana je Sveta misa, ali i molitva pred spomen pločom za pok. Mandu i Matu Vulića pred obiteljskom kućom Vulića u Koritima. Manda i Mate ubijeni su tijekom Domovinskog rata kao posljednji stanovnici Korita. Kad se zna da je u Koritima trenutno svega tri obnovljene kuće, najveći događaj ove manifestacije svakako je blagoslov početka radova na izgradnji Hrvatskog katoličkoga centra (HKC) “Korita“, svojevrsnoga doma kulture u ovome mjestu. Radove je blagoslovio don Josip Šimatović, a o namjeri izgradnje ovoga Centra govorio je Krešimir Sarić, potpredsjednik Udruge za očuvanje kulturske i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ Bosansko Grahovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga za očuvanje kulturske i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ Bosansko Grahovo, Udruga za očuvanje povijesne i kulturne baštine Hrvata Bosanskog Grahova „Dinara-Ponare“ Zagreb i Župa Svetog Ilije Proroka Bosansko Grahovo, koje su i organizirale „Dane Svetog Ilije Proroka 2016.“, organizirale su i više drugih popratnih programa. Tako je u subotu 16. srpnja. održan II. triatlon Sv. Ilije (Bosansko Grahovo – Tičevo bicikliranje , Tičevo – Šator planinarenje , Šatorsko jezero plivanje); u srijedu 20. srpnja Sveta misa (župna crkva Sv. Ilije Proroka u Obljaju), kao i XV. pozivni malonogometni turnir „Sveti Ilija“ (igralište o.š. “Grahovo“). U četvrtak 21. Srpnja održana je Sveta misa (župna crkva Sv. Ilije Proroka) i smotra folklora Kud-ova s područja HBŽ (dvorište župne crkve Sv. Ilije Proroka u Obljaju). U subotu 23. srpnja upriličena je vanjska proslava Sv. Ilije Proroka, patrona župe Bosamsko Grahovo.

Svetu misu u župnoj crkvi predslavio je vlč. Josip Šimatović, župnik i upravitelj nacionalnog svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini. Potom je slijedio prigodni kulturski program ali i program tradicijskih športova – potezanje konopa, bacanje kamena s ramena, pljočkanje, skok u dalj i skakakanje u vrećama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.