Site icon narod.hr

Opera zagrebačkog HNK gostuje u Ljubljani s Wagnerovim “Lohengrinom”

Operni ansambl Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu gostovat će sutra na pozornici Cankarjevog doma u Ljubljani s predstavom “Lohengrin” Richarda Wagnera koju će pod ravnanjem maestra Nikše Bareze izvesti u sklopu 62. Ljubljana festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operu je režirao Kurt Josef Schildknecht, a u glavnim ulogama nastupit će Hugo Mallet (Lohengrin), Adela Golac Rilović (Elsa), Dubravka Šeparović Mušović (Ortrud ), Joachim Goltz (Telramund), Luciano Batinić (Heinrich), Ozren Bilušić (Glasnik).

Scenograf je Rudolf Rischer, kostimograf Goetz Lanzelot Fischer, oblikovatelj svjetla Roger Vanoni, a zborovođa Ivan Josip Skender.

Predstava je u zagrebačkom HNK premijerno izvedena 22. ožujka prošle godine u čast 200. obljetnice rođenja Richarda Wagnera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wagnerov “Lohengrin”, dijelom bajka, dijelom povijesni mit, a dijelom tragična ljubavna priča, postavlja ozbiljno pitanje može li apsolutno povjerenje i bezuvjetna ljubav egzistirati u svijetu u kojem apsolutno ne postoji i u kojem je gotovo sve uvjetovano. Ova se opera, napisana na temelju srednjovjekovne legende o vitezu Lohengrinu, smatra jednim od najljepših djela njemačkog romantizma.

Tragična ljubavna priča jedno je od najpopularnijih Wagnerovih djela, a njezina najpoznatija i najprepoznatljivija dionica svakako je “Svadbeni zbor”, danas popularna glazbena tema na vjenčanjima diljem svijeta.

Glavni lik je vitez Lohengrin, Parsifalov sin koji se otima kontroli viteških kanona i traži ljubav koja će se temeljiti na povjerenju. Kako je povjerenje kod običnih ljudi vrlo krhko, on odlazi poražen i sam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Lohengrin” je treća opera Wagnerove romantične trilogije nastale između 1840. i 1848., čija su prva dva dijela “Ukleti Holandez” i “Tannhauser”. Praizvedena je 1850. u Weimaru pod ravnanjem Franza Liszta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version