(FOTO) Oproštajnom molitvom ispraćeno tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića

Foto: fah

Oproštajnu molitvu nad tijelom sv. Leopolda Bogdana Mandića predvodio je u ponedjeljak ujutro u istoimenoj župi u zagrebačkoj Dubravi kardinal Josip Bozanić, nakon čega je sarkofag s tijelom sveca prenesen u kombi koji je krenuo u Ljubljanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijelo hrvatskoga sveca Bogdana Mandića stiglo je u srijedu, 13. travnja, u Hrvatsku, a zajedno s tisućama vjernika pred zagrebačkom katedralom dočekao ga je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Čašćenje svečeva tijela bilo je u zagrebačkoj katedrali 13. i 14. travnja, a potom sve do ponedjeljka 18. travnja u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Dubravi.

Organizatori ističu kako je tijekom ovih pet dana preko 200 tisuća vjernika odalo počast tijelu svetoga Leopolda Bogdana Mandića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Zagreba, svečevo tijelo bit će preneseno u kapucinsku crkvu sv. Stjepana u Ljubljani, gdje se priprema svečani doček kojim će predsjedati ljubljanski nadbiskup Stanislav Zore, a potom će biti vraćeno u Padovu.

Sveti Leopold Mandić rođen je 12. svibnja 1866. u Herceg-Novom u Boki Kotorskoj, a preminuo u Padovi u Italiji 30. srpnja 1942. Prema katoličkom kalendaru, svake se godine 12. svibnja obilježava njegov blagdan. Tijekom drugog svjetskog rata proveo je godinu dana u talijanskom zatvoru ne želeći poreći svoju pripadnost hrvatskom narodu. Papa Ivan Pavao II. proglasio je ga je svetim 16. listopada 1983. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.