Otvorena godišnja izložba članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika

Godišnja izložba članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), koje tradicionalno predstavlja raznovrsna umjetnička ostvarenja svojih članova, otvorena je sinoć u Domu HDLU-a na temu odnosa likovnog djela i književnog teksta, a ove je godine ugostila i članove umjetničkih društava iz Njemačke i Litve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tema je odabrana s obzirom na činjenicu da se većina likovnih umjetnika u svojim umjetničkim radovima referira na književni tekst, ilustrira ga ili pak u njega umeće određene dijelove domaće i svjetske književnosti, a neki se i sami bave pisanjem novinskih članaka, eseja ili poezije i proze.

Članovi Društva mogli su za izložbu prijaviti svoje crteže, slike, fotografije i eksperimentalne radove povezane s književnim djelom, kao i vlastite rukopise književnog djela, knjige umjetnika, unikatne knjige, grafičke mape na temu književnih djela, knjige objekte te skulpture koje se koriste formatom knjige.

U sklopu izložbe ostvarena je inozemna suradnja s umjetničkim društvima Westdeutcher Kunstlerbund (WKB) iz Njemačke i Litve te Public Enterprise Artkomas iz Litve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HDLU-a Josip Zanki podsjetio je na dobru suradnju sa Litvom kao i sa WKB-om, koja je započela još 2012.

Društvo umjetnika Zapadne Njemačke od svog osnutka prije 68 godina uspostavilo je kao cilj kontakte s umjetnicima u susjednim zemljama i razvoj tih kontakata unutar kolaborativnih projekata i izložaba.

Kao gostujući umjetnici tog društva na izložbi se predstavljaju Matthias Hubert Schamp, Anne Kueckelhaus, Michael Mueller, Matthias Beckmann, Erich Fuellgrabe, Andrea Kuester, Ulrich Langenbach, Prautsch, Reiner Nachtwey, Guenther Zins.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Litvanski Artkomas je javna ustanova osnovana 2006 u Kaunasu. Njihova je misija poboljšati dostupnost kulture na svim razinama društva, smanjiti kulturni jaz između grada i njegove periferije, te pomoći mladim umjetnicima da prilagode svoje kapacitete na tržištu kako bi se lakše integrirali u rang profesionalnih umjetnika. U Zagrebu se iz Litve predstavljaju Yurate Mykolaityte, Klaudijus Petrulis, Alius Berdenkovas, Paulius Juska, Alonas Stelmanas.

Među hrvatskim izlagačima su Petar Dabac, Duje Jurić, Ines Krasić, Tomislav Buntak, Mio Vesović i drugi.

Godišnja izložba postavljena je u galerijama “Prsten”, “Bačva” i “PM”, a bit će otvorena do 24. kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.