Otvorena izložba ‘Andreas Vesalius (1514.-1564.): razotkrivanje ljudskoga tijela u renesansi’

Izložbu “Andreas Vesalius (1514.-1564.): razotkrivanje ljudskoga tijela u renesansi” postavljenu u povodu 500. godišnjice rođenja velikoga flamanskoga renesansnog anatoma Andreasa Vesaliusa (Andries van Wesel) otvorila je u srijedu u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju veleposlanica Kraljevine Belgije u Hrvatskoj Nancy Rossignol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veleposlanica je istaknula kako izložba prikazuje Vesaliusov život i rad, posebno se osvrćući na njegovo djelo “De humani cosporis fabrica” i razotkrivanje ljudskoga tijela.

Andreas Vesalius bio je jedan od ključnih začetnika i utemeljitelja moderne znanosti, a godina 1543., kada je u Baselu objavljena njegova “Fabrica”, istaknuto je na otvaranju, zajedno s izdanjem Kopernikovog djela “De revolutionibus orbium coelestium”, uzima se kao godina početka znanstvene revolucije.

Vesalius je početkom 16. st. pristupio anatomiji ljudskoga tijela zasukavši rukave, provevši brojne sate sam radeći seciranja i istraživanja anatomije čovjeka, istaknuto je na otvaranju izložbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati tih disekcija, kako je rečeno, poljuljali su stare autoritete klasičnoga svijeta, a Vesalius je dotad posvetio tjedne istražujući i razotkrivajući temeljito svaki pojedini leš, ustrajući u intelektualno i praktično napornom i vrlo mukotrpnom radu.

Temeljeći svoj rad na empiriji, Vesalius je promijenio pristup znanstvenim istraživanjima i postavio temelje opservacije kao jedne od fundamentalnih modernih znanstvenih metoda istraživačkog procesa u anatomiji, istaknuto je te ocijenjeno kako je Vesalius bio jedna od ključnih osoba u povijesti bioloških znanosti, prirodoslovlja te znanosti općenito.

Izložba je otvorena do 15. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.