Otvorena kauza za beatifikaciju suosnivačice neokatekumenskog puta Carmen Hernández

Foto: ZENIT

Danas započinje postupak beatifikacije Carmen Hernández, suosnivačice Neokatekumenskog puta, javio je CNA uoči događaja.. Događaj se održao u Sveučilištu Francisco de Vitoria, a njime je predsjedao nadbiskup Madrida, kardinal Carlos Osoro, kojemu je  prije nešto više od godinu i pol dana predana službena molba za otvaranje kauze beatifikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovom važnom događaju prisustvovao je međunarodni tim Neokatekumenskog puta: Kiko Argüello, Ascensión Romero i o. Mario Pezzi, kao i biskupijski postulator za kauzu, Carlos Metola.

Tko je bila Carmen Hernández?

Inače, Hernández je rođena u španjolskom gradu Ólvega 24. studenoga 1930. godine, a djetinjstvo je provela u Tudeli. Od malena je osjetila misionarski poziv potaknuta duhom sv. Franje Ksaverskog. Studirala je kemiju na Sveučilištu u Madridu. Nekoliko godina bila je član misijskog Zavoda „Misionarke Krista Isusa“ te je studirala teologiju u Valenciji.

Jedno vrijeme radi s ocem u prehrambenoj industriji u tvornici koju je obitelj imala u Andújaru (Jaén), no odlučuje ostaviti posao kako bi se preselila u Javier, gdje ulazi u novi misionarski institut: Misionarke Krista Isusa. Nakon novicijata, studira teologiju u kući za teološku formaciju redovnika u Valenciji. 1960. godine određena je za odlazak u Indiju. Za ovo poslanje morala se pripremiti u Londonu (u to je vrijeme ta azijska zemlja pripadala Commonwealthu), gdje je ostala godinu dana. U to vrijeme došlo je do promjene smjera u Misionarkama Krista Isusa koja im je ograničila otvorenost za misije, što je bio razlog da se Carmen vraća iz Londona u Barcelonu. Tamo je upoznala P. Pedra Farnésa Scherera koji je malo prije II. Vatikanskog sabora završio studije u Liturgijskom institutu u Parizu, te je kasnije aktivno sudjelovao u Consiliumu koji je radio ostvarenju liturgijske obnove koju je pripremio Drugi vatikanski koncil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Život među najsiromašnijima

Od polovice 1963. godine do polovice 1964. godine Carmen boravi u Svetoj zemlji. s Biblijom upoznajući sveta mjesta. Po povratku u Madrid, počela je raditi u barakama na periferiji, razmišljajući o odlasku u Boliviju kao misionarka s drugim laicima koji žive u celibatu. Godine 1964. upoznala je Kika Argüella u barakama Palomeras Altasa u Madridu.

Kiko i Carmen zajedno su 60-ih godina počeli evangelizirati i živjeti među najsiromašnijima, beskućnicima i prostitutkama, uvjereni da je Krist prisutan u trpljenju nezaštićenih. Uz Bibliju i gitaru započinju govoriti o Bogu i Isusu Kristu tim ljudima. Na taj je način među siromasima rođena prva zajednica Neokatekumenskoga puta, koja zahvaljujući tadašnjem nadbiskupu Madrida postaje “sjeme” koje je proklijalo diljem svijeta. Carmen Hernandez umrla je 19. srpnja 2016. godine u Madridu.

Papa Franjo je ubrzo nakon njezinog sprovoda rekao da je njezino svjedočanstvo, „animirano iskrenom ljubavlju za Crkvu“. Također je napomenuo da je Hernández svoj život istrošila „naviještajući radosnu vijest u svakom okruženju“, čak i u onima koji pružaju najveći otpor, „ne zaboravljajući najmarginaliziranije osobe“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.