Ove jeseni tri domaće i devet inozemnih kazališnih premijera Mire Gavrana: ‘Iznimno sam sretan’

Foto: Fah

Tri domaće i devet inozemnih kazališnih premijera hrvatskoga književnika i dramatičara Mire Gavrana bit će izvedene ove jeseni, a prva na rasporedu je premijera drame “Shakespeare i Elizabeta” 21. rujna u Slovačkom Gradskom kazalištu Trenčin iz Trenčina, nakon koje slijede premijere Austriji, Češkoj, Rusiji, Bugarskoj, Srbiji, Albaniji i Mađarskoj, priopćeno je u nedjelju iz Teatra Gavran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Iznimno sam sretan što moje tekstove premijerno izvode brojna kazališta diljem Europe i što u njima nastupaju neki od ponajboljih glumaca u tim zemljama. Primjećujem da pored iskusnih i dokazanih redatelja s kojima sam surađivao, u zadnje vrijeme sve češće moje tekstove režiraju mlade redateljice i redatelji, što me uvjerava da ti tekstovi imaju pored dobre sadašnjosti i dobru budućnost”, rekao je tim povodom Miro Gavran.

Dodao je kako ga posebno veseli što nakon dužeg vremena ima premijeru u Beču, 26. rujna, a riječ je o izvedbi komedije “Zabranjeno smijanje” u Austrijskom teatarskom forumu. Slijede i premijere drame “Pivo” u Češkom Teatru Školka u gradu Mostu, premijera komedije “Traži se novi suprug” u Kazalištu Komedija u Moskvi i u Dramskom kazalištu “Konstantin Veličkov” u Pazardjiku u Bugarskoj.

Tu je i premijera drame “Lutka” u izvedbi Teatra Vihor u Beogradu, premijera komedije “Papučari” u Kazalištu “Petro Marko” u Vlori u Albaniji, premijera drame “Čehov je Tolstoju rekao zbogom” u Teatru 199 u Sofiji , te na koncu 21. prosinca premijera “Lutke” u glasovitom Kazalištu Karynthy u Budimpešti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove jeseni Gavran ima i tri premijere u Hrvatskoj: 18. listopada Glumačka družina Histrion izvodi premijeru njegove satire “Tajkuni” u režiji Zorana Mužića, početkom prosinca Hrvatsko narodno kazalište iz Splita izvodi premijeru drame “Paralelni svjetovi” u režiji Gorana Golovka, a 30. prosinca Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba izvodi praizvedbu drame “Svaki tvoj rođendan” koju će režirati Rene Medvešek.

“Riječ je o tri žanrovski različita teksta koja režiraju tri posve različita redatelja, tako da će i rezultati sigurno biti zanimljivi i raznoliki. Veseli me spoznaja da u zadnje vrijeme za mojim dramama i komedijama sve češće posežu i hrvatska kazališta”, rekao je Miro Gavran, najizvođeniji hrvatskih kazališni pisac.

Djela Mire Gavrana dosad su prevedena na četrdeset jezika, njegovi kazališni tekstovi imali su više od 330 premijera, a vidjelo ih je više od tri milijuna gledatelja diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.