Papa: Crkva postoji radi naviještanja Evanđelja

Foto: Fah

U nedjeljnoj misi na Trgu svetog Petra u Vatikanu gdje se okupilo više tisuća vjernika, Papa je pozvao na molitvu za žrtve bombaškog napada u Manchesteru na koncertu održanom u ponedjeljak navečer, rekavši da je “mnogo mladih života prekinuto na surov način”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa se pomolio i za kopte ubijene u napadu islamskih ekstremista u petak u Egiptu i rekao da je to čin nasilja “nad ljudima koji se nisu htjeli odreći svoje kršćanske vjere”.

Crkva postoji radi naviještanja Evanđelja što je njezino glavno i trajno poslanje koje je primila od Gospodina na svetkovinu Uzašašća – sažetak je nedjeljnoga nagovora Pape Franje, na Trgu Sv. Petra, u Vatikanu, javlja Vatikanski radio.

Sveti Otac je opisao prizor iz Matejeva evanđelja, odnosno trenutak konačnog oproštaja Uskrsloga od učenikâ, koji se zbiva u Galileji, gdje ih je Isus pozvao da ga slijede i gdje je formirao jezgro svoje zajednice. Toj uplašenoj zajednici, Isus stavlja u zadatak evangelizaciju svijeta i to konkretizira nalogom da „poučavaju i krste u ime Oca i Sina i Duha Svetoga“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isusovo Uzašašće na nebo znači svršetak poslanja primljenog od Oca te nastavak tog istoga poslanja od strane Crkve. Od toga trenutka, zapravo, Kristova nazočnost u svijetu događa se preko njegovih učenika, koji u njega vjeruju i koji ga naviještaju. To poslanje traje do konca povijesti svijeta i svakodnevno uživa Gospodinovu pomoć: „Ja sam s vama u sve dane, do svršetka svijeta“ (r. 20).

Njegova prisutnost daje snagu u progonima, utjehu u nevoljama, potporu u teškim situacijama koje priječe poslanje i naviještanje Evanđelja. Uzašašće nas podsjeća na Isusovu pomoć i na njegova Duha koji daje pouzdanje i sigurnost našem kršćanskom svjedočenju i otkriva nam radi čega Crkva postoji: radi naviještanja Evanđelja. „No, za Crkvu je naviještanje Evanđelja i radost. Crkva smo svi mi kršteni“ – rekao je Papa.

Danas smo pozvani bolje razumjeti da nam je Bog dao veliko dostojanstvo i odgovornost da ga naviještamo svijetu; da ga učinimo dostupnim Čovječanstvu. To je naše dostojanstvo i najveća čast! I dok upiremo pogled prema nebu, kamo je Krist uzašao i gdje sjedi s desne Očeve, ukrijepimo svoje korake, kako bismo nastavili s poletom i hrabro svoj put i poslanje svjedočenja i življenja Evanđelja, u svakoj situaciji – pozvao je Sveti Otac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, svjesni smo da to ne ovisi u potpunosti o našim silama, organizacijskim sposobnostima niti o ljudskim resursima. Jedino u svjetlu i sili Duha Svetoga možemo učinkovito ispuniti svoje poslanje: da drugi upoznaju i iskuse uvijek više, Isusovu ljubav i nježnost. „Neka nam Djevica Marija pomogne motriti nebeska dobra, koja nam Gospodin obećava te postanemo sve vjerodostojniji svjedoci njegova uskrsnuća, istinskoga života“ – rekao je Papa Franjo.

____

Nakon molitve Kraljice Neba, Papa je ponovno izrazio svoju blizinu „dragom bratu Tawadrosu i čitavom egipatskom narodu“, koji su prije dva dana nanovo pogođeni nemilosrdnim nasiljem. Žrtve, među kojima ima i djece, vjernici su koji su putovali u svetište kako bi se molili, a ubijeni su nakon što su odbili zanijekati svoju kršćansku vjeru. „Neka Gospodin primi u svoj mir ove hrabre svjedoke – mučenike – i obrati srca teroristâ“ – molio je. Pozvao je i na molitvu za žrtve atentata u Manchesteru, izrazivši svoju blizinu obiteljima i svima koji oplakuju poginule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Otac je podsjetio kako se danas obilježava Svjetski dan društvenog priopćavanja, na temu: „Ne boj se jer ja sam s tobom“ (Izaija 43,5). Sredstva društvenoga priopćavanja nude mogućnost međusobne razmjene informacija te brzog i kapilarnog širenja vijesti. One mogu biti lijepe ili ružne, istinite ili lažne – kazao je – „Molimo da priopćavanje, u svakom svom obliku, bude učinkovito i izgrađujuće i u službi istine, odbijajući predrasude, a šireći nadu i pouzdanje, u našem vremenu“.

Papa je na kraju pozdravio različite i brojne skupine hodočasnikâ iz Italije i inozemstva, posebno pozdravivši građane Genove, koji su ga jučer tako srdačno primili, a zatim je svima poželio ugodnu nedjelju, preporučivši se u njihove molitve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.